Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για την συμφωνία του OPEC+

Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για την συμφωνία του OPEC+

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα, συζήτησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, επισημαίνεται πως η συνομιλία διεξήχθη με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την επικρατούσα κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και για την συμφωνία του ΟΠΕΚ+, που αφορά στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποσκοπεί στο να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Επίσης, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τις επαφές που είχε με τους ηγέτες μιας σειρά πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Επίσης επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συζητήθηκαν παράλληλα και ζητήματα που αφορούν στην πανδημία του κορονοϊού, όπως και για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ρωσία και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι ηγέτες των δύο χωρών συζητήσαν επίσης και μερικά επίκαιρα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος, αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Πούτιν ανακοίνωσε ότι «συζητήσαν για τις τελευταίες προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την σταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου». «Οι δύο ηγέτες συζητήσαν επίσης σημαντικά διμερή και διεθνή ζητήματα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες «συζητήσαν επίσης μερικά επίκαιρα ζητήματα των διμερών σχέσεων μεταξύ των οποίων και η συνεργασία στο Διάστημα».

Η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε εντός ενός εικοσιτετραώρου. Κατά την διάρκεια της νύχτας που προηγήθηκε, οι δύο ηγέτες συζητήσαν για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου σε μια τριμερή συνομιλία στην οποία συμμετείχε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ. Όπως επισήμανε το Κρεμλίνο, οι ηγέτες συζήτησαν για την «κατάσταση στις αγορές πετρελαίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της έκτακτης διάσκεψης των χωρών του ΟΠΕΚ+ και ενόψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας της G20».