ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Επικεφαλής Strategic Command: Κίνα και Ρωσία εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους πιο γρήγορα από εμας

Επικεφαλής Strategic Command: Κίνα και Ρωσία εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους πιο γρήγορα από εμας
Shutterstock

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφάλης της Strategic Command για το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία εκσυγχρονίζουν γρηγορότερα από τις ΗΠΑ τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Η Ρωσία «εμπλέκεται επιθετικά» στην «ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των συμβατικών πυρηνικών δυνατοτήτων της», δήλωσε ο επικεφαλής της Strategic Command, Τσαρλς Ρίτσαρντ ο οποίος επιβλέπει μεταξύ άλλων το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ναύαρχος πρόσθεσε ότι και η Κίνα «προχωρά κάθε εβδομάδα με ένα βήμα προόδου σε αυτόν τον τομέα».

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ, το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου παρότι μικρότερο από των ΗΠΑ και της Ρωσίας, υφίσταται γρηγότερο εκσυγχρονισμό από οποιοδήποτε άλλο. Εκτιμάται ότι η Κίνα έχει μόνο περίπου 320 κεφαλές, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης.

H προειδοποίηση του Ναυάρχου έρχεται ενώ πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις και κάνει δοκιμές όπλων στην Αρκτική. Σύμφωνα με το CNN, εμπειρογνώμονες όπλων και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για ένα ρωσικό «υπερ-όπλο», την πυρηνική τορπίλη Poseidon 2M39. Η ανάπτυξή του οποίου  προχωρά γρήγορα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να ζητά διαρκή ενημέρωση για την πρόοδο των δοκιμών σε κάθε στάδιο από τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.

Η διοίκηση του Μπάιντεν πραγματοποιεί επί του παρόντος μια ανασκόπηση της πολιτικής της σε ότι αφόρα τα πυρηνικά όπλα καθώς οι ενδιάμεσες αναβαθμίσεις και ο πλήρης εκσυγχρονισμός του προγράμματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κοστίσουν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Οκτωβρίου 2017 από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.