Επίδειξη πυγμής από Μέι: «Είμαστε έτοιμοι για Brexit και χωρίς συμφωνία»

Επίδειξη πυγμής από Μέι: «Είμαστε έτοιμοι για Brexit και χωρίς συμφωνία»

Mε μια επί της ουσίας προεκλογική ομιλία, η Τερέζα Μέι εξαπέλυσε επίθεση στους Εργατικούς και προσωπικά στον Τζέρεμι Κόρμπιν, παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της, ενώ φάνηκε να κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ε.Ε, καλώντας παράλληλα τους διαφωνούντες Τόρις να παραμείνουν ενωμένοι γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αντιστραφεί το Brexit. 

Η Μέι, που ανέβηκε στο βήμα... χορεύοντας με την υπόκρουση του «Dancing Queen» των Abba, ξεκίνησε την ομιλία της με ένα δριμύ «κατηγορώ» για τον Κόρμπιν, για τον οποίο είπε «ότι απορρίπτει κοινές αρχές που κάποτε ένωναν τα δυο μεγάλα κόμματα της χώρας». Παράλληλα θύμισε τους βουλευτές της ότι ο Κόρμπιν απέρριψε επί της ουσίας τα ευρήματα της έρευνας για την υπόθεση Σκριπάλ, υποστηρίζοντας έμμεσα την Ρωσία.

Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της θα τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει μια συμφωνία περισσότερο από αυτήν. Αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία. Χαρακτηριστικά δήλωσε «Η Βρετανία δεν φοβάται να φύγει χωρίς συμφωνία, αν αυτό πρέπει να γίνει».

Στην συνέχεια τόνισε ότι αντιμετώπισε την Ευρωπαϊκή Ένωση με σεβασμό και αναμένει ανάλογη αντιμετώπιση για αυτό δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά από τις προσφερόμενες επιλογές που ρίχνει στο τραπέζι η Ε.Ε. Παράλληλα επέμενε στο λεγόμενο «σχέδιο του Τσέκερς» χωρίς όμως να το αποκαλέσει επί λέξη.  «Το σχέδιο μας είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό σχέδιο στο τραπέζι που ανταποκρίνεται στην ψήφο υπέρ του Brexit... και επίσης ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας» είπε μεταξύ άλλων. 

Τόνισε μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ κατά την οποία η Ε.Ε έδειξε να απορρίπτει το σχέδιο της, η ίδια προσφέρει την μοναδική εναλλακτική που έχει τεθεί μέχρι τώρα επί τάπητος. 

Ξεκαθάρισε στην συνέχεια ότι «ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν δημοψήφισμα των πολιτικών όχι των πολιτών» και κάλεσε σε συσπείρωση γύρω από το σχέδιό της για το Brexit τους Συντηρητικούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα «έχουν κανένα Brexit». «Το μήνυμά μου στο κόμμα μου είναι ας είμαστε ενωμένοι και ας εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε η Μέι  από το Μπέριμιγχαμ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο γεγονός ότι η ελεύθερη μετακίνηση εντός Ε.Ε «έχει ουσιαστικά τελειώσει» κάτι που ουσιαστικά συνδέεται με την ανάγκη για την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες που φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο στη Μεγάλη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι, οι βρετανικές επιχειρήσεις ιεραρχούν την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και την πρόσβαση στη διεθνή αγορά εργασίας, ως τις σημαντικότερες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Στην συνέχεια η Μέι, εξήρε το γεγονός ότι η Βρετανία υπό την δική της ηγεσία θα παραμείνει «ανοικτή για δουλειές» σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εκτός των άλλων η γλώσσα της χώρας είναι το μεγαλύτερο όπλο της παγκοσμίως και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι καλύτερες μέρες βρίσκονται μπροστά για την Βρετανία».

Παράλληλα, ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου, αύξηση επιδομάτων,  εξαγγελίες για την απόκτηση κατοικίας και φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς όπως είπε «σχέδιο των Εργατικών είναι να εθνικοποιήσουν υπηρεσίες ή επιχειρήσεις». 

Στην άμεση ανάλυση του η Guardian εκτιμά ότι «η ομιλία της Μέι ήταν καλά προετοιμασμένη, καλά γραμμένη και έδωσε ένα στίγμα που θα μπορούν οι βουλευτές των Συντηρητικών να πουν στους ψηφοφόρους τους, ενώ παράλληλα έδειξε για την ώρα να κερδίζει την εσωκομματική μάχη».

ΑP Photo