Επιβεβαιώνει η Τουρκία ότι ξεκίνησε γεώτρηση ο «Πορθητής»

Επιβεβαιώνει η Τουρκία ότι ξεκίνησε γεώτρηση ο «Πορθητής»

Σε επιβεβαίωση πως η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα. 

Ο Φ. Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, επιβεβαίωσε την έναρξη τουρκικών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας πως η γεώτρηση του Πορθητή βρίσκεται στα 3.000 μέτρα, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου το γεωτρύπανο θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του.

Παρά τις σκέψεις της ΕΕ για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.  

Όπως μεταδίδει το philenews, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2300 μέτρα περίπου. “Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5,500 χιλιάδες μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. “Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τ υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολική Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Επίσης είπε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. “Και το δεύτερο μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισή τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η 'τδβκ' μας έχει αδειοδοτήσει”, ανέφερε.

Δείτε που βρίσκεται το γεωτρύπανο Fatih:

Δορυφορική εικόνα του «Πορθητή»

Μια δορυφορική φωτογραφία, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2019, του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» δυτικά της Πάφου δημοσίευσε χθες ο λογαριασμός Image Sat Intl στο twitter. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο «Πορθητής» μέσα από τα σύννεφα, ενώ δίπλα βρίσκεται και η τουρκική, πολεμική φρεγάτα Barbaros. 

Απλές προειδοποιήσεις εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία - Αυστηρά μέτρα ζητά η Κύπρος

Σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, αναμένεται να περιοριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η ΕΕ δεν φαίνεται να αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία προς το παρόν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Ωστόσο, η Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με «πάγωμα» ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει η ΕΕ με αφορμή τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ειδικότερα, οι 28 της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.