Επεισόδια και δακρυγόνα στο Παρίσι μετά την γενική απεργία

Επεισόδια και δακρυγόνα στο Παρίσι μετά την γενική απεργία

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο μιας μαζικής απεργίας σήμερα στη Γαλλία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εφόρμησε εναντίον διαδηλωτών, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους κι έσπασαν πολλές βιτρίνες, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εργαζόμενοι στον σιδηροδρομικό τομέα, δάσκαλοι και ιατρικό προσωπικό έδωσαν το παρόν σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αποφασισμένοι να αναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αναδιαμορφώσει το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας Η πρόθεση της κυβέρνησης Μακρόν είναι να συγχωνευτούν τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν «πόντοι», ως ανταμοιβή για τους εργαζόμενους για κάθε εργάσιμη μέρα, βάσει των οποίων θα καθορίζεται η μελλοντική τους σύνταξη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού – το οποίο προβλέψει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ειδεμή μειωμένη σύνταξη – φαίνεται πως στηρίζει περίπου το 69% των πολιτών, με μεγαλύτερη στήρξη την ηλικιακή ομάδα 18 - 34 έτη.

Η αλήθεια είναι ότι, επί της ουσίας, πρόκειται για μια απεργία που έχει «προληπτικό» χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επισήμως το πλαίσιο και τα συγκεκριμένα μέτρα της μεταρρύθμισης, κάτι που αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως συνηθίζεται στη Γαλλία, τα συνδικάτα επιχειρούν να δείξουν εκ των προτέρων τα δόντια τους, προειδοποιώντας για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην περίπτωση που ο Μακρόν δεν κάνει πίσω.

Τα επεισόδια και οι κινητοποιήσεις έρχονται έναν περίπου χρόνο μετά το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων το οποίο γεννήθηκε  σε αντίδραση στον φόρο καυσίμων, συνταράσσοντας την κυβέρνηση Μακρόν. Με ανακοίνωσή τους τα κίτρινα γιλέκα σημείωσαν μάλιστα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέρ να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που σημειωθούν βίαια επεισόδια, τότε οι αρχές θα προχωρήσουν σε συλλήψεις άμεσα.

Διαβάστε ακόμα:

- «Παρέλυσε» η Γαλλία από τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και δεκαετίες