7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Αυστραλία: Επανήλθαν τα περιοριστικά μέτρα στο Σίδνεϊ

Επανήλθαν τα περιοριστικά μέτρα στο Σίδνεϊ
APimages

Αυστραλιανοί αξιωματούχοι επανέφεραν σήμερα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στο Σίδνεϊ, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε μερικώς την «ταξιδιωτική φούσκα» ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσε η εμφάνιση ενός κρούσματος της ινδικής παραλλαγής του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή έξαρση νέων κρουσμάτων.

Ο υπουργός της Νέας Ζηλανδίας αρμόδιος για την διαχείριση της πανδημίας, Κρις Χίπκινς, δήλωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τα ταξίδια χωρίς υποχρεωτική καραντίνα από και προς την Νέα Νότια Ουαλία για όσο διαρκεί η έρευνα των αυστραλιανών αρχών.

Το πρώτο κρούσμα από μετάδοση στην κοινότητα που εμφανίστηκε στην πόλη εδώ και πάνω από ένα μήνα είναι ένας άνδρας στα 50 του, ο οποίος χθες βγήκε θετικός στον κορονοϊό παρότι δεν συνδέεται με κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ούτε συναναστρέφεται πρόσωπα υψηλού κινδύνου.

Ο άνδρας από το Σίδνεϊ μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του.

Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσε προειδοποίηση αναφέροντας πάνω από 12 χώρους τους οποίους επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες ο μη κατονομαζόμενος άνδρας, περιλαμβανομένων εστιατορίων, καφέ και εμπορικών κέντρων.

Τεστ στα οποία υποβλήθηκε ο άνδρας αυτός έδειξαν υψηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με αυτό που συνήθως παρατηρείται σε μολυσμένους από κορονοϊό, το οποίο ενδεχομένως να αυξάνει την πιθανότητα το πρόσωπο αυτό να έχει μεταδώσει τον ιό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Πιθανολογώντας ότι ο άνδρας αυτός είχε μολυνθεί από τις 30 Απριλίου, η περίπτωσή του φέρεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται στην πολιτεία αυτή από τις 31 Μαρτίου.

Περαιτέρω εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο άνδρας αυτός κατέληξαν ότι μολύνθηκε με την παραλλαγή του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και με την αλληλουχία πλήρους γονιδιώματος συνδέθηκε η περίπτωσή του με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στην Αυστραλία από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του τομέα υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κέρι Τσαντ, αλλά δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι μετάδοσης ανάμεσα στους δύο.

Ενόψει των ετήσιων εορτασμών για την Ημέρα της Μητέρας το προσεχές σαββατοκύριακο, που αναμένεται να συγκεντρώσουν πλήθη, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας επέβαλε όριο 20 ατόμων για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και δύο ατόμων για τους επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα δημόσια μέσα μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους.

Όλοι οι περιορισμοί που αφορούν περίπου 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους στην μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της χώρας θα ισχύουν από σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας και θα καλύπτουν και τις γειτονικές περιοχές του Σίδνεϊ, Γουόλονγκονγκ, Σέντραλ Κόουστ και Μπλου Μάουντενς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντόμινικ Πέροτετ, μπήκε σήμερα σε αυτοαπομόνωση μετά την επίσκεψή του σε εστιατόριο την ίδια στιγμή με το κρούσμα. Ο Πέροτετ, ο οποίος χθες συμμετείχε σε συνεδρίαση της τοπικής βουλής, βγήκε αρνητικός στον κορονοϊό.

Η ταχεία ιχνηλάτηση, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα μέτρα στα σύνορα συνετέλεσαν ώστε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας στην Αυστραλία, η οποία έχει καταγράψει 29.865 κρούσματα και 910 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να άρει την προσωρινή ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει ακόμη και για τους αυστραλούς πολίτες από την σφοδρά πληγείσα Ινδία.

Η Αυστραλία έχει απαγορεύσει όλες τις απευθείας πτήσεις από την χώρα μέχρι τις 15 Μαϊου.

Σημερινό δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο πτήσεις για επαναπατριζόμενους θα πραγματοποιούνται προς την Ινδία κάθε εβδομάδα από τα μέσα αυτού του μήνα για την επιστροφή των περίπου 9.000 Αυστραλών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον ωστόσο δήλωσε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανέφεραν πέντε νέες περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβωσης σε πολίτες που τους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιείται για την πλειονότητα των Αυστραλών άνω των 50 ετών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 11 κρούσματα θρομβώσεων μετά την χορήγηση 1,4 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ