Επανέναρξη διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά στο Ιράν: Κοινό μήνυμα από Βρετανία και Ισραήλ

Επανέναρξη διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά στο Ιράν: Κοινό μήνυμα από Βρετανία και Ισραήλ

Η Βρετανία και το Ισραήλ από κοινού θα «εργαστούν μέρα νύχτα» για να εμποδίσουν το Ιράν να γίνει δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο, ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών σε άρθρο που συνυπέγραψαν και δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην εφημερίδα The Telegraph.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε την παραμονή της επανέναρξης σήμερα Δευτέρα στη Βιένη, έπειτα από αναστολή πέντε μηνών, των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης –επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)– με σκοπό να επανενταχθεί η Ουάσινγκτον στη συμφωνία του 2015 και το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη τήρησή της. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς στις συνομιλίες.

Το Ισραήλ και δυτικές χώρες ερίζουν επί χρόνια ότι σκοπός του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν είναι η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Η Τεχεράνη το αρνείται.

«Να ματαιωθούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης»

 

«Οι δείκτες του ρολογιού χτυπούν» και αυτό «αυξάνει την ανάγκη για στενή συνεργασία με τους εταίρους και τους φίλους μας για να ματαιωθούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης», αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφουν οι Λιζ Τρας και Γιαΐρ Λαπίντ, αντίστοιχα επικεφαλής της βρετανικής και της ισραηλινής διπλωματίας.

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ ανήσυχη» διότι οι μεγάλες δυνάμεις θα άρουν κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος του Ιράν σε αντάλλαγμα για τους περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, που θεωρεί πολύ ανεπαρκείς.