Επανεκκίνηση των συνομιλιών Μαδούρο - Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα

Επανεκκίνηση των συνομιλιών Μαδούρο - Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα

«Ναι» στην επανεκκίνηση των συνομιλιών με το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, είπε η αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση στη χώρα.

Μία πρώτη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών θα διεξαχθεί στο Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής, σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικό πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό. Ωστόσο, η ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Χόρχε Ροντρίγκες, επιβεβαίωσε τη δήλωση του Γκουαϊδό αναπαράγοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, χώρας που φιλοξένησε τους δύο πρώτους γύρους των συνομιλιών.

«Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στα Μπαρμπέιντος για να προωθήσουν την εξεύρεση συνταγματικής λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση», εξήγησε το νορβηγικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο πρώτοι γύροι των συνομιλιών που διοργανώθηκαν στο Όσλο στον Μάιο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.

Ο Γκουαϊδό την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων μετά τον θάνατο υπό κράτηση, «αφού υπέστη βασανιστήρια», του πλοιάρχου εν αποστρατεία Ραφαέλ Ακόστα Αρέβαλο. Τα Καράκας τον είχε κατηγορήσει ότι ήθελε να συμμετάσχει «σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος».

Από την πλευρά του ο Μαδούρο, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του στρατού και σημαντικών συμμάχων, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έχει επισημάνει πολλές φορές ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση «θα συνεχιστεί».