Έντονη ανησυχία διεθνών επενδυτικών κύκλων για το Χονγκ Κονγκ

Έντονη ανησυχία διεθνών επενδυτικών κύκλων για το Χονγκ Κονγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Εντείνεται η ανησυχία στους παγκόσμιους επενδυτικούς κύκλους με αφορμή την κρίση στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που ο πλουσιότερος άνθρωπος της περιοχής έστειλε το δικό του μήνυμα για "ειρήνη και ηρεμία".

Ήδη τα μηνύματα από την οικονομία του Χονγκ Κονγκ δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, αφού σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, μετοχές αξίας 600 δις δολαρίων έχουν κάνει «φτερά», ενώ οι μετοχές real estate στο τοπικό χρηματιστήριο έχουν σημειώσει πτώση τουλάχιστον 20% από τα μέσα Ιουλίου. Τραπεζικές μετοχές όπως της HSBC Holdings και της BOC Hong Kong έχουν σημειώσει πτώση 12% και 13% αντίστοιχα.

Σημείωματα της Capital Economics και της Citigroup εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία το ενδεχόμενο κρίσης στην στεγαστική αγορά που μπορεί να έχει "ανυπολόγιστες συνέπειες".

Εξίσου μαύρα είναι τα σύννεφα και σε άλλους τομείς, όπως σε αυτόν του λιανεμπορίου. Για παράδειγμα παρατηρείται οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών σημειώνουν πτώση της τάξης του 27%, ενώ ανάλογες αρνητικές προβλέψεις κάνουν μεγάλοι οίκοι του retail που δείχνουν ανήσυχοι.

Χθες πάντως ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ και εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη Λι Κα Σινγκ, πρώην πρόεδρος της Hutchinson Holdings, έστειλε μήνυμα μέσω διαφήμισης σε τοπική εφημερίδα για "ειρήνη και ηρεμία". Η δήλωση του Σινγκ δεν μεταφράζεται πάντως σύμφωνα με αναλυτές ως στήριξη στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, αφού ο εκπρόσωπος τύπου του ίδιου δήλωσε αργότερα ότι "ο Κύριος Σινγκ πάντα πιστεύει ότι οι επενδύσεις αποτελούν βάση για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ".

Με φόντο τα παραπάνω, χθες η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 2,4 δις δολαρίων σε μια πρώτη προσπάθεια να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός για τα οικονομία Πολ Τσαν «η οικονομία του Χονγκ Κονγκ έχει επηρεαστεί από τις προβλέψεις για την αντίστοιχη Κινεζική, από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και φυσικά από τα πρόσφατα γεγονότα».