Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζόνσον από τη Βασίλισσα

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζόνσον από τη Βασίλισσα

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ο Μπόρις Τζόνσον πήρε εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη συντριπτική του νίκη στις βρετανικές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αν και συνηθίζεται ο πρωθυπουργός αφότου λαμβάνει την εντολή της βασίλισσας για σχηματισμό κυβέρνησης να κάνει κάποιες δηλώσεις κατά την άφιξή του στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έκανε άλλες δηλώσεις.

Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, στις 17 Δεκεμβρίου, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου ως διάδοχος του Τζον Μπέρκοου. Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.

Με την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει στις 19 Δεκεμβρίου το νομοθετικό χρονοδιάγραμμά του με την ομιλία της βασίλισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων.