Έντι Ράμα: «Εξτρεμιστής ο ομογενής, ευτυχώς δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή»

Έντι Ράμα: «Εξτρεμιστής ο ομογενής, ευτυχώς δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή»

Το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Kατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά Αλβανών αστυνομικών, μετά από καταδίωξη, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Έντι Ράμα, ενώ και το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε ανάρτησή του στο twitter αντικρούει το χαρακτηριστικό του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών πως είναι απαράδεκτη την κατάληξη της επιχείρησης καταδίωξης του ομογενή που οδήγησε στο θάνατό του και με σκωπτικό ύφος καλεί τους Έλληνες να «ενωθείτε μαζί μας στις ευχαριστίες του Κυρίου, ότι καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από εξτρεμιστική τρέλα».

Χαρακτηριστικά στο twitter αναφέρει τα εξής:«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να το ονομάσετε απαράδεκτη την απώλεια ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε με σφαίρες κατά της αστυνομίας μας, που έκανε μόνο τη δουλειά της, ενωθείτε μαζί μας στις ευχαριστίες του Κυρίου, ότι καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από εξτρεμιστική τρέλα». 

rama

Παράλληλα, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μαζί με τη λύπη για το περιστατικό που συνέβη σήμερα στις Βουλαράτες Αργυρόκαστρου, εκφράζει επίσης τη λύπη του για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση της εκδήλωσης στη γειτονική χώρα (σ.σ Ελλάδας).

«Οι περιστάσεις έχουν επίσημα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας.» αναφέρει και σημειώνει «Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, αλλά μιλά για απαράδεκτη απώλεια της ζωής».

Και καταλήγει:…«διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Αλβανία είναι ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διάκριση συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ελληνικής ιθαγένειας».

 Αλβανική αστυνομία: Ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς του ομογενή

Τον ισχυρισμό ότι το θύμα πυροβολούσε τους άνδρες της αστυνομίας επί μισή ώρα και παρά τις προειδοποιήσεις τους να παραδοθεί δεν υπάκουε, προβάλλει με ανακοίνωσή της η Αλβανική Αστυνομία ως αιτία που οδήγησε στο θάνατό του από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος, από ελεύθερο σκοπευτή.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες στο Αργυρόκαστρο υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς. Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στο χώρο και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές «κατά τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από την Διεύθυνση τοπικής Αστυνομίας του Αργυροκάστρου».

Όπως αναφέρει η αστυνομία ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους» και κατόπιν αυτού, «λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandions Kacifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις.