Εντείνεται η ανησυχία για τον Κοροναϊό -Τα πρώτα κρούσματα στη Γαλλία

Εντείνεται η ανησυχία για τον Κοροναϊό -Τα πρώτα κρούσματα στη Γαλλία

Αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό και την μεταδικότητα που εμφανίζει. Αν και η Κίνα έθεσε σε  καραντίνα τρεις κινεζικές πόλεις και έκλεισε τμήματα του Σινικού Τείχους εικόνες και βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από την πόλη Ουχάν και τα νοσοκομεία, εντείνουν τις ανησυχίες αυτές

Την ίδια στιγμή η Γαλλίδα υπουργός υγείας  Ανιές Μπουζέν ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με την υπουργό, θεωρείται πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ενώ όσον αφορά τον ασθενή που νοσηλεύεται στο Μπορντό ανέφερε πως είναι ηλικίας 48 ετών και πριν επιστρέψει από την Κίνα πέρασε από την πόλη του Ουχάν, δήλωσε η υπουργός. Έχει έρθει σε επαφή με δώδεκα ανθρώπους από την άφιξή του στη Γαλλία, συμπλήρωσε. «θα επικοινωνήσουμε μαζί τους», πρόσθεσε.

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.

"Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία" και "να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού.

Κίνα: Εικόνες και βίντεο εντείνουν τις ανησυχίες

Στο μεταξύ, σχεδόν 20 εκατομμύρια πολίτες στις πόλεις Ουχάν, Χουνγκ-κανγκ και Εζού βρίσκονται σε καραντίνα. Κυρίως η Ουχάν, στην οποία εμφανίστηκε ο ιός, αποκλείστηκε στην κυριολεξία. Οι κινεζικές Αρχές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την μετάδοση του ιού, καθήλωσαν κάθε μέσο δημόσιας συγκοινωνίας. Τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα έχουν ακινητοποιηθεί, σχολεία έκλεισαν και οι πολίτες, με μάσκες στο πρόσωπο, κυκλοφορούν μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πως οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 26 ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς, σηματοδοτώντας μια κατακόρυφη αύξηση μέσα σε 24 ώρες. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και τα κρούσματα σε άλλες χώρες, αν και προς το παρόν είναι μεμονωμένα.

Αυτό πάντως που εντείνει την ανησυχία είναι οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και παρουσιάζουν, όπως αναφέρουν, την κατάσταση στις πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς και στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται οι ασθενείς. 

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια της Ασίας, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Αμερικής, προκειμένου να περιοριστεί ο ιός, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι Αρχές, διενεργούν εντατικούς ελέγχους. Με θερμικές κάμερες, θερμόμετρα ή επιστρατεύοντας τις ειδικές πύλες θερμομέτρησης προσπαθούν να εντοπίσουν επιβάτες, που ενδεχομένως παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού.

Για τον νέο κοροναϊό δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο και οι επιστημονικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.