Ένας νεκρός και 49 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου έξω από την Βαρκελώνη

Ένας νεκρός και 49 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου έξω από την Βαρκελώνη

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 49 τραυματίστηκαν, οι 5 σοβαρά, από τον εκτροχιασμό τρένου που σημειώθηκε κοντά στην Βαρκελώνη, στην βορειοανατολική Ισπανία, εξαιτίας κατολίσθησης που σημειώθηκε έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ της πόλης Μανρέσα και της Βαρκελόνης, στην Καταλονία. Δύο από τα έξι βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν γύρω στις 06:15 τοπική ώρα (07:15 ώρα Ελλάδος) κοντά σε μικρό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Βαρκελόνης, αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Από τους 133 επιβαίνοντες στο τρένο, "ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά και 44 ελαφρά", σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ο εκτροχιασμός του τρένου οφείλεται σε κατολίσθηση που προκλήθηκε μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην περιοχή εδώ και αρκετές μέρες, διευκρίνισε παράλληλα η εταιρεία Adif, η οποία διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

"Έγινε ένα δυνατό φρενάρισμα, ορισμένοι επιβάτες έπεσαν ή σκόνταψαν και έσβησαν τα φώτα", διηγήθηκε η Μαρί Κάρμεν, η οποία επέβαινε στο τρένο, στην εφημερίδα La Vanguardia, προσθέτοντας ότι μετά το δυστύχημα είδε "πέτρες πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές". Σύμφωνα με την ίδια, τα ασθενοφόρα έφτασαν πολύ γρήγορα στον τόπο του δυστυχήματος.

Ο υπουργός Έργων Χοσέ Λουίς Αμπάλος εξήγησε στον ραδιοσταθμό Cadena Ser ότι τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή αυτή για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων δεν "άντεξαν στους βράχους που έπεσαν".

Ο ίδιος ανακοίνωσε εξάλλου ότι το υπουργείο του θα πραγματοποιήσει έρευνα, με γεωλόγους.

Εκτροχιασμοί από κατολισθήσεις είχαν προκληθεί και το 2009 και το 2011 στην ζώνη αυτή, αλλά τότε κανένας δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ