7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Έμποροι αλλάζουν τις ετικέτες «made in Turkey» για να αποφύγουν το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

Έμποροι αλλάζουν τις ετικέτες «made in Turkey» για να αποφύγουν το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

Οι Τούρκοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν -ως γνωστόν- δυσκολίες στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, καθώς αυτές οι χώρες τηρούν ένα ανεπίσημο εμπάργκο ως προς τα προϊόντα αυτά, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. 

Ωστόσο η παραγωγή σε γειτονικές χώρες επιτρέπει στους εξαγωγείς να λαμβάνουν τελωνειακά έγγραφα και να βγάζουν τις ετικέτες προϊόντων "made in Turkey", επιτρέποντας στα εμπορεύματα να εισαχθούν, εξήγησαν εξαγωγείς, έμποροι και ένας διπλωμάτης, μιλώντας στο Reuters.

Το Ριάντ δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα το μποϊκοτάζ εναντίον της Τουρκίας, αλλά πέρυσι κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας το ενέκριναν ως απάντηση σε αυτό που αποκαλούσαν εχθρότητα από την Άγκυρα.

Μια ανασκόπηση των επίσημων εμπορικών δεδομένων δείχνει ότι τους πρώτους δύο μήνες του έτους, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία έπεσαν κατά 93%.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, ενδυμάτων, κοσμημάτων και ειδών αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν περισσότερο από 90% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Εξαγωγών.

"Αναδύεται τώρα μια μαύρη αγορά όπου οι μεσάζοντες μεταφέρουν τα τουρκικά προϊόντα σε άλλα λιμάνια και πλαστογραφούν τα έγγραφα, ώστε να φαίνεται ότι προέρχονται από την Κίνα ή την Ευρώπη, με αμοιβή", δήλωσε ένας εισαγωγέας δομικών υλικών στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Τα εμπορικά δεδομένα δείχνουν επίσης ασυνήθιστα παράλληλα άλματα από 200% έως 400% στα τουρκικά ρούχα, υφάσματα, χημικά και κοσμήματα που φθάνουν στο Ομάν και τον Λίβανο.

"Ορισμένες εταιρείες που βασίζονται στη Σαουδική Αραβία ως βασικό πελάτη άλλαξαν τις γραμμές παραγωγής τους για να συνεχίσουν να μπορούν να πωλούν", δήλωσε άλλος αξιωματούχος εμπορικής εταιρείας που μίλησε στο Reuters.

Ο Σερέφ Φαγιάτ, επικεφαλής του συμβουλίου ρουχισμού και ενδυμάτων TOBB της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές σκέφτονται να στείλουν υφάσματα αντίθετα, στη Βουλγαρία ή τη Σερβία, για "τελικές πινελιές" στα εμπορεύματα με προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να τιμήσουν συμβάσεις με εμπορικά σήματα λιανικής τα οποία δεσμεύουν τις παγκόσμιες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του βασιλείου, είπε. "Οι εξαγωγείς προσπαθούν να ξεπεράσουν το εμπάργκο, αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος από την τσέπη τους".

Τρεις έμποροι που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι αρκετές μεγάλες τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν συνομιλίες με αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες, χωρίς να υπάρξει σαφής πρόοδος.

Ένας διπλωμάτης είπε ότι οι Σαουδάραβες έμποροι έχασαν δισεκατομμύρια ριάλ πέρυσι καθώς τα εμπορεύματα συσσωρεύονταν στα τελωνεία. Παραπονέθηκαν στις αρχές και τελικά βρήκαν "μια εναλλακτική για να συνεχίσουν να εισάγουν τα τουρκικά προϊόντα, ειδικά εκείνα για τα οποία δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε.

Η υποστήριξη για το μποϊκοτάζ από κορυφαίους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε καταγγελίες από τουρκικές εμπορικές ομάδες, αλλά καμία αντίδραση από την κυβέρνηση της Τουρκίας. 

Η Άγκυρα και το Ριάντ προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να αποκαταστήσουν κάποια διπλωματική επαφή μετά από μια δεκαετία έντασης, ειδικά μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, συμφώνησαν τον Νοέμβριο να "διατηρήσουν τους διαύλους διαλόγου ανοιχτούς για να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς και να ξεπεράσουν τα ζητήματα" και η Άγκυρα έχει επίσης πρόσφατα επιδιώξει καλύτερους δεσμούς με τη σαουδαραβική σύμμαχο Αίγυπτο.