Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Αθήνας για το Μεταναστευτικό

Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Αθήνας για το Μεταναστευτικό

Την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό επανέλαβε σήμερα το Βερολίνο, τονίζοντας ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'' όψιν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι «οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ωστόσο ότι αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%. «Είναι επιτακτικό να αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη και για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, είναι «να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει και το "κλειδί" για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα νησιά, διότι προβλέπει επαναπροωθήσεις», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας πως όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις «τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ τονίζοντας ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι (σ.σ.: η Αθήνα) θα κάνει τα σωστά βήματα. Στεκόμαστε δε έτοιμοι να την στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ».

tagesschau

Σχολιάζοντας εάν η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνάδει με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της νέας Κομισιόν, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι όπου υπήρξαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στα ελληνικά νησιά, «δεν έλειψε και δεν επιτρέπεται να λείψει η ευρωπαϊκή υποστήριξη» και επανέλαβε ότι η ισχύουσα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και το «κλειδί» για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

Τόνισε ακόμη πως «αυτοί που αναζητούν άσυλο, πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε εκεί να τους παρέχεται προστασία, την οποία η Τουρκία έχει δώσει εκατομμύρια φορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε και στο οποίο η Ευρώπη βοηθάει και οικονομικά, με δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τέλος, για το ζήτημα της υποδοχής ανήλικων μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία καθώς και άλλα κράτη παίρνουν ανηλίκους από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Δουβλίνου.