Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Η ζωή του Ναβάλνι διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο»

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Η ζωή του Ναβάλνι διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο»

Να επιτραπεί στον Αλεξέι Ναβάλνι να φύγει και να νοσηλευθεί στο εξωτερικό καλούν τη Ρωσία οι εμπειρογνώμονες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς πιστεύουν ότι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο.

Ο Ναβάλνι κρατείται σε σκληρές συνθήκες σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και του «αρνούνται να έχει πρόσβαση σε μια επαρκή ιατρική περίθαλψη», συνθήκες που προσομοιάζουν με βασανιστήρια, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

«Προτρέπουμε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν στον κ.Ναβάλνι την πρόσβαση στους δικούς του γιατρούς και να του επιτρέψουν να φύγει για επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, όπως έκαναν τον Αύγουστο του 2020» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού νοσηλεύθηκε στη Γερμανία, μετά την δηλητηρίαση του με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα όπως λένε οι γερμανικές αρχές. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της υγείας του, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η ζωή του κ. Ναβάλνι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο».

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με το ότι ο κ. Ναβάλνι κρατείται σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με βασανιστήρια ή μια σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία σε μια εγκατάσταση που σύμφωνα με πληροφορίες δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές» προσθέτουν στην ανακοίνωση τους.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφέρουν ακόμη, ότι η τρέχουσα φυλάκιση του Ναβάλνι όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης αυτή με το (νευροτοξικό παράγοντα) Novichok «συνιστούν όλες, μέρος ενός σκόπιμου τρόπου αντιποίνων εναντίον του για την κριτική που ασκεί στη ρωσική κυβέρνηση και τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».

Πάνω από 180 συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Τουλάχιστον 182 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία, έγιναν συλλήψεις σε τουλάχιστον 40 πόλεις, προς το παρόν, λόγω της διαφοράς ώρας, κυρίως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Οι διαδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν δώσει άδεια οι αρχές, είναι προγραμματισμένες για τις 19.00 τοπική ώρα.

Κάποιες από τις συλλήψεις έγιναν προτού να ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλες κατά τη διάρκειά τους. Πραγματοποιήθηκαν επίσης έρευνες σε γραφεία που συνδέονται με την οργάνωση του Ναβάλνι.

Στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 18.00, ώρα Ελλάδας. Κατά μήκος πολλών κεντρικών αρτηριών της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί και φορτηγάκια της αστυνομίας. Η Κόκκινη Πλατεία και μια γειτονική πλατεία, όπου έχουν δώσει «ραντεβού» οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, έχουν αποκλειστεί.

Στο Βλαδιβοστόκ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» και «Όχι στον πόλεμο, στην καταστολή και τα βασανιστήρια», σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Σιβηρία, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις πόλεις Ιρκούτσκ και Νοβοσιμπίρσκ, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Taiga.info. «Ο Ναβάλνι πρέπει να ζήσει!», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στο Νοβοσιμπίρσκ, όπως ακούγεται σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο ιστότοπος αυτός.

Η Χέλγκα Πιραγκόβα, μια δημοτική σύμβουλος που στηρίζει τον Ναβάλνι στο Νοβοσιμπίρσκ είπε ότι προς το παρόν η κινητοποίηση στην πόλη αυτή διεξάγεται «ειρηνικά, χωρίς συλλήψεις».