Έμμεση πρόσκληση Ερντογάν προς Μητσοτάκη για συνάντηση

Έμμεση πρόσκληση Ερντογάν προς Μητσοτάκη για συνάντηση

«Όποτε ο κ. Μητσοτάκης μας έχει απευθύνει κάποια πρόσκληση για συνάντηση, εμείς έχουμε απαντήσει θετικά», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ  Ερντογάν, εμφανιζόμενος θετικός σε μια επικείμενη συνάντηση. με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενόψει των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τη διάθεσή του να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενόψει των επαφών, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

«Το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα θετικό ζήτημα για εμάς. Οι διερευνητικές επαφές, μπορούν να ξεκινήσουν μέσω των υπουργών Εξωτερικών μας, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που αξιολογούμε. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας».

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ερντογάν είπε: «Μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της προς εμάς. Από το 1963 προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία».

Ερντογάν: Δεν ζητάμε την άδεια κανενός για τους S-400

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τη δεύτερη παρτίδα των S-400 συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί υποστήριξε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τις κινήσεις της Τουρκίας για τις αμυντικές της ανάγκες.

"Δεν γνωρίζουμε την άποψη της εισερχόμενης κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά δεν θα ζητήσουμε την άδεια τους", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, καθώς επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει κανονικά με το ζήτημα των S-400 παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τη δεύτερη παρτίδα των S-400 έως τα τέλη Ιανουαρίου.

"Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα δεχτούμε υποδείξεις από κανένα άλλο εταίρο για να διαμορφώσουμε την πολιτική μας", δήλωσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία τα F-35, παρόλο που η Άγκυρα είχε ήδη πληρώσει.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Εμμένει ο Μ. Τσαβούσογλου: Στις διερευνητικές θα τεθούν όλα τα ζητήματα των διαφωνιών

Στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα «θα μιλήσουμε για τα πάντα, όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες» επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «αν λένε ( σ.σ η Ελλάδα) ότι δεν θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά, τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές συνομιλίες».

Ο Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το τουρκικό NTV, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από το Πακιστάν, συνομίλησε με τους Τούρκους δημοσιογράφους και τόνισε πως «αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως "ναι" η "όχι". Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».

Ως προς το Κυπριακό δήλωσε ότι δεν έχει έρθει ακόμη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την πρόταση της Τουρκίας (σ.σ για συνάντηση επιτροπής 5+1) και διαμήνυσε πως «εάν δεν αποδεχτούν την "ΤΔΒΚ", δεν θα επιτρέπουμε στους Έλληνες να συμμετάσχουν».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι επιστολή στον Τ. Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, έστειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας τι υπήρξε συμφωνία των δυο ανδρών για σημαντικά ζητήματα, μεταξύ αυτών για Συρία και Λιβύη, καθώς και για συνάντησή τους.

Σημείωσε δε πως «στην επιστολή, ο Πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και τη βούλησή του να αναπτύξει θετικούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και να συναντήσει τον πρόεδρό μας την προσεχή περίοδο. Είναι μια πολύ θετική επιστολή με ορισμένα κομμάτια στα τουρκικά. Ο πρόεδρος μας το καλωσόρισε και συμφώνησε να συναντηθεί με τον Μακρόν. Μια αρχική συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης».

«Ελπίζω ότι η Γαλλία δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη που διέπραξε στο πλαίσιο της επιχείρησής μας την Ειρηνική Άνοιξη. Φυσικά, αυτή η διαδικασία (συμφιλίωσης) θα επηρεάσει θετικά τους διμερείς μας δεσμούς, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περιφερειακά ζητήματα», τόνισε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος αναφέρθηκε στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν λέγοντας ότι «Θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τον Μπάιντεν. Αλλά αν πούμε ότι «οι σχέσεις ξαφνικά θα βελτιωθούν εντελώς» τότε δεν θα είμαστε ρεαλιστές» . «Νομίζω ότι θα είναι μια πιο προβλέψιμη διαδικασία όσον αφορά τις σχέσεις μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Süddeutsche Zeitung: Ετοιμοπόλεμες στον διάλογο Ελλάδα - Τουρκία