Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca: 700 εκατ. δόσεις έως τον Μάρτιο του 2021

Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca: 700 εκατ. δόσεις έως τον Μάρτιο του 2021

Στα τέλη του 2020 υπολογίζει η AstraZeneca ότι θα αρχίσει τη διανομή του εμβολίου που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19, αφού πρώτα εξασφαλίσει την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα στελέχη της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας επισήμαναν ότι 200 εκατ. δόσεις θα είναι έτοιμες εώς τα τέλη του έτους και 700 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca επισήμανε ότι η εταιρεία συγκρότησε το μεγαλύτερο δίκτυο παραγωγής ανά τον κόσμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πιο επιτυχημένο μοντέλο δοσολογίας θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα πράγματα ταχύτερα. Το εμβόλιο αποθηκεύεται σε συνθήκες απλής ψύξης, κάτι που σίγουρα διευκολύνει την διανομή του ανά τον κόσμο.  

Σημειώνεται ότι ενώ κατά μέσο όρο το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 70,4% στην κλινική δοκιμή, σε μία υπο-ομάδα 3.000 εθελόντων, που έλαβαν μισή την πρώτη δόση και ολόκληρη τη δεύτερη η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90%. Ο επικεφαλής του ομίλου Oxford Vaccine, Άντριου Πόλαρντ, έκανε λόγο για ένα συναρπαστικό, ενδιαφέρον εύρημα, που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. 

Από την πλευρά του ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca για τις δοκιμές του εμβολίου, ανέφερε πως ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και αυτό που θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί είναι το με ποια με δοσολογία θα προχωρήσει η εταιρεία. Όπως είπε πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για την κατανόηση όλων των δεδομένων. Με την αμερικανική FDA θα αρχίσουν οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα. 

Σημείωσε πάντως ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν ανά τον κόσμο για την μετάδοση του ιού και τον αριθμό των νοσηλευομένων με Covid-19 «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το εμβόλιο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο ανά τον κόσμο». 

Η διάρκεια της ανοσίας 

Δεν υπάρχουν πλήρη και οριστικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσοαπόκρισης, ανέφερε ο Άντριου Πόλαρντ, ωστόσο τόνισε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο».

Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι τα αποτελέσματα από το δεύτερο στάδιο της μελέτης αποκάλυψαν πως το εμβόλιο παράγει εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες. Ο Πόλαρντ επανέλαβε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου το στοιχείο αυτό, αλλά τόνισε πως η εταιρεία δεν έχει ακόμη τα οριστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ανά ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με τον Πόλαρντ η όλη στρατηγική της ερευνητικής ομάδας στόχευε στο να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και εθνοτικές ομάδες.

Πόσο θα στοιχίζει το εμβόλιο 

Το εμβόλιο της AstraZeneca πολογίζεται ότι θα είναι από τα πλέον φθηνά για την Covid-19, που θα διατεθούν στην αγορά. Στην Ε.Ε. το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση. 

Η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε συμφωνία για προσχέδιο σύμβασης, σύμφωνα με το οποίο θα αγοράσει 300 εκατ. δόσεις με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.