Εμ. Μακρόν: «Ο Πούτιν θέλει να διαλύσει την Ευρώπη»

Εμ. Μακρόν: «Ο Πούτιν θέλει να διαλύσει την Ευρώπη»

Βέλη κατά του υποψηφίου του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Άκεσον όσο και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξακόντισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, 

«Αυτό το πρόσωπο δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία και τις αξίες σας» είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT Television.

Σημειώνεται ότι σε λίγες μόνο μέρες, στην Σουηδία θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές οι οποίες ενδεχομένως να φέρουν στις πρώτες θέσεις το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών του οποίου ηγείται ο Άκεσον. Το κόμμα αυτό είναι μόνο κατ''όνομα Δημοκρατικό αφού έχει σαφή αντιμεταναστευτική και ξενοφοβική ατζέντα.

Με αφορμή το ενδεχόμενο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το όραμα του Πούτιν είναι να διαλύσει την Ευρώπη και ότι η Ρωσία δεν σέβεται υπό τη διακυβέρνησή του δεν σέβεται τις ίδιες αξίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την υπόλοιπη ήπειρο. «Σέβομαι τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είμαι εκ των ηγετών που λένε ότι θα πρέπει να οικοδομήσουμε μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας. Πρέπει να συζητήσουμε με τη Ρωσία. Ωστόσο το όνειρο του Πούτιν είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Εμμανουέλ Μακρόν κάνει σχόλια για την πολιτική κατάσταση μιας άλλης Ευρωπαικής χώρας και ιδιαίτερα για πολιτικούς που βλέπουν θετικά την Ρωσία, αφού έχει καταφερθεί αρνητικά τόσο τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, όσο και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Philippe Wojazer/Pool Photo via AP