ΕΜΑ: Αναμνηστικές δόσεις επικαιροποιημένες με την Όμικρον θα μπορούσαν να αυξήσουν την προστασία

ΕΜΑ: Αναμνηστικές δόσεις επικαιροποιημένες με την Όμικρον θα μπορούσαν να αυξήσουν την προστασία

Τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού που έχουν τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνουν το στέλεχος παραλλαγής Omicron μπορούν να βελτιώσουν την προστασία όταν χρησιμοποιούνται ως αναμνηστικές δόσεις, ανέφερε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές υγείας.

Μετά από συνάντηση την Πέμπτη, ο EMA είπε ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν σε βασικές αρχές για την ενημέρωση των εμβολίων COVID-19 ώστε να ανταποκρίνονται σε αναδυόμενες παραλλαγές. Ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κορονοϊό συνεχίζουν να παρέχουν καλή προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, ανέφερε, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει δεχθεί πλήγμα καθώς ο ιός έχει εξελιχθεί.

Ως εκ τούτου, ένα ειδικό για το Omicron ενισχυτικό εμβόλιο ή ένα δισθενές- που σημαίνει ένα εμβόλιο που περιλαμβάνει τόσο το νέο στέλεχος όσο και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού - θα μπορούσε να «αυξήσει και να επεκτείνει» την προστασία, ανέφερε μια δήλωση του EMA. Η δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα στα εμβόλια mRNA.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna  δοκιμάζουν ανανεωμένες εκδόσεις των εμβολίων τους ώστε να περιλαμβάνουν την παραλλαγή Omicron. Τα εμβόλια που περιλαμβάνουν άλλες παραλλαγές, για παράδειγμα την παραλλαγή Beta, θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν υπόψη για χρήση ως ενισχυτικά εάν τα δεδομένα κλινικών δοκιμών καταδεικνύουν επαρκές επίπεδο εξουδετέρωσης έναντι του Omicron και άλλων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, ανέφερε η δήλωση.

Αυτές οι ανακοινώσεις έρχονται μετά τις οδηγίες του ΠΟΥ ότι οι ενισχυτές ειδικά για το Omicron θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την προστασία έναντι των αναδυόμενων στελεχών του κοροναϊού. Ωστόσο, δεν απέχει από τη θέση της ρυθμιστικής αρχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιδιώξει να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα τα νεότερα στελέχη BA.4 και BA.5 του Omicron, τα οποία αυτή τη στιγμή ευθύνονται για ένα κύμα νέων λοιμώξεων παγκοσμίως, σε τυχόν νέα εμβόλια για χρήση στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο EMA είπε ότι θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά τις επόμενες ημέρες.