Εμ. Μακρόν: Η αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμη

Εμ. Μακρόν: Η αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμη

 «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

«Όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη» και τόνισε: «Θα επαναλάβουμε τη στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».

Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

Σύροι τζιχαντιστές μαχητές πολεμούν στο Καραμπάχ

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως διαθέτει «σαφείς» πληροφορίες για την παρουσία «Σύρων μαχητών τζιχαντιστικών οργανώσεων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους.

«Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παχνίδι», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο, χρησιμοποιώντας την ονομασία που δίνει η Γαλλία για την περιοχή αυτή.