Έλληνας αρχαιολόγος εντοπίζει παράνομο αρχαίο άγαλμα του Έρωτα

Έλληνας αρχαιολόγος εντοπίζει παράνομο αρχαίο άγαλμα του Έρωτα

Ένα «τοξικό» αρχαίο, που πρόκειται να πωληθεί στις 4 Δεκεμβρίου σε δημοπρασία των Christie's ανακάλυψε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Ελληνας αρχαιολόγος που δίνει τη δική του μάχη στο εξωτερικό, όπου ζει και εργάζεται χωρίς τη βοήθεια της Ελλάδας.

Ο δρ Τσιρογιάννης εντόπισε πως ρωμαϊκό άγαλμα έρωτα που φαίνεται έτοιμος να τραβήξει τη χορδή τόξου (το τόξο λείπει), με ύψος σχεδόν 1 μέτρο, έχει περάσει από τα χέρια των Σάιμς- Μιχαηλίδη. Αρχείο των λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων έχει κατασχεθεί στην χώρα μας, κατά την υπόθεση Σχοινούσας. Το άγαλμα πρόκειται να βγει σε δημοπρασία, αν δεν αποσυρθεί από τον οίκο, με τιμή εκκίνησης τις 580- 930 χιλιάδες ευρώ. Θεωρείται μάλιστα τόσο σημαντικό, ώστε ήταν στο εξώφυλλο του καταλόγου της συγκεκριμένης δημοπρασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» ο μαρμάρινος Ερως του 1ου αι. μ.Χ. περιγράφεται ως απόκτημα συγκεκριμένου συλλέκτη, ο οποίος «λέγεται πως το έχει αγοράσει από άλλον συλλέκτη στα τέλη της δεκαετίας του 60» και πωλήθηκε σε γαλλική συλλογή το 1986. Ο Ελληνας αρχαιολόγος σημειώνει πως το «λέγεται πως» είναι ασάφεια. Επομένως η προέλευση είναι αβέβαιη. Εκτός από τη «σημειολογική» προσέγγιση, οι φωτογραφίες είναι εύγλωττες. Στο αρχείο Σάιμς- Μιχαηλίδη υπάρχουν τέσσερις φωτογραφίες του συγκεκριμένου αγάλματος και αυτό πιστοποιεί πως το είχαν στην κατοχή τους.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης δηλώνει στον Guardian ότι ο οίκος δεν έχει κάνει επαρκή διασταύρωση με τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα είχε εντοπίσει τη σύνδεση με τους Σάιμς και Μιχαηλίδη. Παραθέτει επίσης στοιχεία από άλλη δημοπρασία των Christie's στη Νέα Υόρκη, όπου ένα προϊστορικό ειδώλιο της Σαρδηνίας ενώ είχε παρουσιαστεί ως ιδιοκτησία μιας σημαντικής συλλογής αρχαιοτήτων, είχε, στην πραγματικότητα περάσει από τον Μέντιτσι και η αποκάλυψη του γεγονότος από τον ίδιον τον αρχαιολόγο, οδήγησε σε απόσυρση. Για το συγκεκριμένο άγαλμα επιμένει πως η επένδυση και η φήμη του δυνητικού αγοραστή θα διακινδυνεύσει αν εν ευθέτω χρόνω, εμφανιστεί οποιαδήποτε απόδειξη παράνομης προέλευσης.

Ο οίκος απαντά πως δεν βρήκε κατά την έρευνά του λόγους που να ωθούν σε αμφισβήτηση των τίτλων κυριότητας, συμπληρώνοντας πως κατά τη συγκρότηση των καταλόγων διερευνούν πληροφορίες και στέλνουν τους καταλόγους σε όλες τις πρεσβείες και σε όσους κατέχουν αρχεία παράνομων αρχαιοτήτων. Ο δρ Τσιρογιάννης ωστόσο, λέει πως δεν έχει λάβει κανένα σχετικό κατάλογο.

Αγγελική Κώττη