Ελβετία: Επεξεργάζεται το τέλος του τραπεζικού απορρήτου για λόγους ασφαλείας

Ελβετία: Επεξεργάζεται το τέλος του τραπεζικού απορρήτου για λόγους ασφαλείας

Η ελβετική κυβέρνηση πρότεινε την Πέμπτη να αφήσει την υπηρεσία πληροφοριών της να διεισδύσει στο περίφημο τραπεζικό απόρρητο της χώρας για να κατασκοπεύει οικονομικές συναλλαγές που υποψιάζεται ότι χρηματοδοτούν τρομοκρατία, κατασκοπεία ή  εξτρεμισμό.

Αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί πληροφοριών για δημόσια διαβούλευση, το υπουργικό συμβούλιο επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (FIS) επί του παρόντος δεν έχει εξουσία να ζητήσει από τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους πληροφορίες για άτομα ή ομάδες που θεωρούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια.

Η Ελβετία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου στον κόσμο. «Σε περίπτωση σοβαρών απειλών για την ασφάλεια της Ελβετίας, το FIS θα μπορεί στο μέλλον να αποσαφηνίζει τις χρηματοοικονομικές ροές ζητώντας πληροφορίες για συναλλαγές από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης. Αυτό θα μπορούσε να καλύπτει επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή θρησκευτικά ιδρύματα που είναι ύποπτα ότι βοηθούν στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών, πληροφοριών ή βίαιων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο και ο υπουργός Άμυνας θα πρέπει να εγκρίνουν τέτοια αιτήματα μετά από διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Η περίοδος σχολίων διαρκεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου.