Ελβετία: Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σχεδιάζει η κυβέρνηση - Σήμερα κοστίζουν πάνω από 150 ευρώ

Ελβετία: Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σχεδιάζει η κυβέρνηση - Σήμερα κοστίζουν πάνω από 150 ευρώ

Μετά από μεγάλο δισταγμό και με τις τιμές για τα διαγνωστικά τεστ να ανέρχονται σε 150 ευρώ και άνω, η Ελβετία κάνει τώρα τη μεγάλη στροφή. Από τα μέσα Μαρτίου, όλοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων και των διασυνοριακώς μετακινούμενων.

Η κυβέρνηση παρουσίασε αυτά τα σχέδια σήμερα στην πρωτεύουσα Βέρνη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Μαρτίου. Το σχέδιο αυτό θα κοστίσει --επί ενός πληθυσμού 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων-- σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ). Επίσης, κάθε πολίτης θα λαμβάνει πέντε αυτοδιαγνωστικά τεστ το μήνα για το σπίτι δωρεάν, μόλις όμως είναι διαθέσιμα αξιόπιστα τεστ αυτού του τύπου, σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση.

Με αυτήν τη μαζική επέκταση των διαγνωστικών τεστ, θα γίνουν ταυτόχρονα και περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελβετία, καταστήματα και μουσεία έχουν ανοίξει ξανά από την αρχή της εβδομάδας, αλλά τα εστιατόρια παραμένουν ακόμα κλειστά.

«Ακόμα και με τα μαζικά διαγνωστικά τεστ, είναι απαραίτητη όμως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η χρήση μάσκας και η τήρηση της απόστασης, επειδή το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ δεν είναι παρά μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να οδηγεί σε ψευδαίσθηση (μόνιμης) ασφάλειας και σε μη συνετές συμπεριφορές», τόνισε η κυβέρνηση.