Ελβετία - Δημοσκόπηση: «Ναι» λένε οι ψηφοφόροι στα μέτρα περιορισμού για Covid-19

Ελβετία - Δημοσκόπηση: «Ναι» λένε οι ψηφοφόροι στα μέτρα περιορισμού για Covid-19

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι αναμένεται να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας καθώς και τα δραστικά μέτρα κατά της χρήσης παρασιτοκτόνων --αψηφώντας τις επιθυμίες της Βέρνης-- στα δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματα που διενεργούνται τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου SRF που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο αναφορικά με την COVID-19 τον Σεπτέμβριο, αλλά οι επικριτές των μέτρων που προέβλεπαν περιορισμό της δημόσιας ζωής και παροχή στήριξης στην οικονομία κατάφεραν να πετύχουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με τους κανόνες αυτούς στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του SRF, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ των μέτρων, το 27% ήταν κατά και το 6% δήλωσαν ότι είναι αναποφάσιστοι ή όχι δεν έχουν άποψη επί του θέματος.

Η Βέρνη βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο σκληρή δοκιμασία για άλλα ζητήματα, στο πλαίσιο των δεσμευτικών δημοψηφισμάτων που πραγματοποιούνται στις 13 Ιουνίου.

Η εκστρατεία για την απαγόρευση επιδοτήσεων προς τους αγρότες που χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα ή χορηγούν συστηματικά αντιβιοτικά σε ζώα συγκέντρωσε τη στήριξη του 54% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, παρά την έκκληση της κυβέρνησης να απορριφθεί το σχέδιο που, όπως λέει η ίδια, μπορεί να μειώσει την αγροτική παραγωγή και να αυξήσει τις εισαγωγές τροφίμων.

Μια ξεχωριστή εκστρατεία για την απαγόρευση των τεχνητών παρασιτοκτόνων και της εισαγωγής τροφίμων στα οποία χρησιμοποιούνται αυτά συγκέντρωσε στήριξη από το 55% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην πρόταση αυτή.

Ο νόμος που δίνει στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για να λαμβάνει προληπτικά μέτρα σε περιπτώσεις απειλών από ύποπτους εξτρεμιστές φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη δύο εκ των τριών ψηφοφόρων, ενώ τρεις στους πέντε τάσσονται υπέρ της νομοθεσίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την gfs.bern, συμμετείχαν σχεδον 23.000 ψηφοφόροι.