Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί ο Ζ. Μπορέλ
Ισραήλ-Παλαιστίνη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί ο Ζ. Μπορέλ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη 18 Μάϊου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».

«Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια, ελευθερία και δημοκρατία. Αυτοί οι συνεχείς κύκλοι βίας πρέπει να τερματιστούν», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο οποίος εκ μέρους της ΕΕ συμμετέχει ενεργά σε διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλει στην εξάλειψη της συνεχιζόμενης βίας στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια.

Ο Ζ. Μπορέλ τονίζει διαρκώς ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να ενεργήσει αναλογικά και να αποφύγει αμάχους.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος πραγματοποίησε συζητήσεις νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, αντάλλαξε  απόψεις με βασικούς περιφερειακούς παίκτες, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.