Bλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα προκάλεσε το πρόβλημα στο αεροσκάφος της Μέρκελ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 08:19
-A +A
Bλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα προκάλεσε το πρόβλημα στο αεροσκάφος της Μέρκελ

Σε βλάβη στον ηλεκτρονικό διανομέα, η οποία προκάλεσε και το πρόβλημα στην λειτουργία του ασυρμάτου, οφείλεται η αναγκαστική προσγείωση στην Κολωνία του αεροσκάφους που μετέφερε χθες την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ.

Σημειώνεται ότι αργά χθες βράδυ, το αεροσκάφος που μετέφερε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Μπούενος Άιρες για τη Σύνοδο Κορυφής των G20 έκανε έκτακτη προσγείωση στην Κολωνία, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Το «Konrad Adenauer», το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για επίσημα ταξίδια και για διπλωματικές αποστολές, απογειώθηκε από το Βερολίνο, αλλά επέστρεψε όταν βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας. 

Με αφορμή το περιστατικό, η εφημερίδα Rheinische Post ανέφερε ότι η κυβέρνηση ελέγχει αν το περιστατικό έχει «εγκληματικό υπόβαθρο», σημειώνοντας παράλληλα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, ότι μετά από ένα τέτοιο περιστατικό συνήθως οι έρευνες στρέφονται «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας

«Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό ως «σοβαρή δυσλειτουργία».

Δεν υπάρχει καμία υποψία εγκληματικής ενέργειας σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή για τη Σύνοδο των G20, ανακοίνωσε η γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορίας δήλωσε επίσης ότι το αεροπλάνο δεν είχε εκφορτώσει καύσιμα πριν από την προσγείωση στην Κολωνία, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Σημειώνεται πως η Α. Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα το πρωί με ένα άλλο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες - αλλά θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20.

Ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας τέθηκε εκτός λειτουργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η τεχνική βλάβη στο αεροσκάφος ήταν πιο σοβαρή απ' ότι θεωρήθηκε αρχικά, ενώ ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Ειδικότερα, μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο Air Force A340. Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Την ώρα εποχή εκείνη, το αεροσκάφος ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Μόνο με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης. Μια τέτοια βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, που εξασφαλίζεται από διάφορα συστήματα αντικατάστασης, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η αιτία της βλάβης δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν κύκλοι της Bundeswehr.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Το αποτέλεσμα: το σύστημα πέδησης υπερθέρμανθηκε - και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η συνολική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που ο υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λαγεν ενημερώθηκε αμέσως μετά την βλάβη του ραδιοσυστήματος. Για αρκετές ώρες προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην ΕΕ.

 

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα