ΕΚΤ: Η Γερμανία δεν κατέβαλε τις αναγκαίες προσπάθειες ανάκαμψης

ΕΚΤ: Η Γερμανία δεν κατέβαλε τις αναγκαίες προσπάθειες ανάκαμψης

Χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικό πλεόνασμα, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, «δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες» για την επίτευξη δημοσιονομικής ανάκαμψης προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, με την τελευταία να παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο δίκτυο RTL.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παίρνει την σκυτάλη την Παρασκευή από τον Μάριο Ντράγκι, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως οι πολιτικές ανάκαμψης ήταν «καλά συντονισμένες κατά το διάστημα αμέσως μετά την κρίση», αλλά «οι χώρες, και κυρίως αυτές που έχουν δημοσιονομικό χώρο, δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες, αναφερόμαστε προφανώς στις χώρες που έχουν χρονίως δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες στον κόσμο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ διερωτήθηκε εν συνεχεία «Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα και να επενδυθεί στις υποδομές -οι οποίες, μεταξύ μας, έχουν πραγματικά ανάγκη αντίθετα με αυτό που φανταζόμαστε-, γιατί να μην γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην καινοτομία για να επιτραπεί μία καλύτερη εξισορρόπηση δεδομένων των σημερινών ανισορροπιών;».

Η νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε πως «Οι κεντρικές τράπεζες, στο σύνολό τους, έκαναν την δουλειά τους», εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της που ορισμένες φορές «ήταν λίγο μόνες στην επιχείρηση αυτή».

Στην ζώνη του ευρώ, «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλληλεγγύης στην ενιαία νομισματική ζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μοιραζόμαστε ένα νόμισμα, δεν μοιραζόμαστε πολλή δημοσιονομική πολιτική προς το παρόν», ανέφερε καταληκτικά.