Έκρυθμη και σήμερα η κατάσταση στη Βαρκελώνη

Έκρυθμη και σήμερα η κατάσταση στη Βαρκελώνη

Ένα ακόμα ταραχώδες βράδυ αναμένεται να περάσει η Βαρκελώνη καθώς από νωρίς το απόγευμα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της Καταλονίας, ενώ όπως ήδη αναφέρουν τα τοπικά μέσα έχουν ξεσπάσει οι πρώτες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νεαροί απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

 

 

 

Το ίδιο σκηνικό, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση επαναλήφθηκε χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης. Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 182 τραυματίες σε όλη την Καταλονία, με τους 152 στη Βαρκελώνη. Περίπου 17 αστυνομικοί χρειάστηκε επίσης να διακομιστούν σε νοσοκομεία της πόλης.

Νωρίτερα χιλιάδες κόσμου μετείχαν στις πορείες, οι οποίες ξεκίνησαν από διάφορες πόλεις της ισπανικής περιφέρειας, με αφορμή την καταδίκη από το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο, εννέα ηγετών της σε πολυετείς καθείρξεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα, ο οποίος τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας της, κάλεσε σε συνομιλίες την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, την ώρα που ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ αρνείται κάθε συζήτηση προτού ο Φορά καταδικάσει τη βία.