Έκρυθμη η κατάσταση στη Συρία πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

Έκρυθμη η κατάσταση στη Συρία πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

Έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ενώ ακόμα 14 έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» ενώ ακόμα ένας φέρεται να «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του FSA (Free Syrian Army) οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και εξοπλισθεί από την Άγκυρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις στις οποίες σημειώθηκε η εκτέλεση του κυβερνητικού στρατιώτη διεξήχθησαν έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια πλησίον των σύρο-τουρκικών συνόρων.

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ.

Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia είχε μεταδώσει ότι στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας φαίνεται να έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ τμημάτων του συριακού κυβερνητικού στρατού και του τουρκικού στρατού.

Στις 13 Οκτωβρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι η Δαμασκός σε συμφωνία με τους Κούρδους έστειλε στρατό στην βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει τον τουρκικό στρατό. Στις μέρες που ακολούθησαν ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μάνμπιτζ , Ράκα και Κομπάνι. Στις 17 Οκτωβρίου τμήματα του συριακού στρατού έφθασαν στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ προέβη στην δημόσια διαπίστωση ότι οι Κούρδοι «τρομοκράτες» του YPG δεν έχουν πλήρως αποσυρθεί από την συμφωνηθείσα ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία έρχεται μόλις λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρησή τους.

Με βάση την συμφωνία που επετεύχθη πριν από μια εβδομάδα στο Σότσι της Ρωσίας, μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρ.Τ. Ερντογάν  σήμερα από τις 18:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG από μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και κυβερνητικούς Σύρους συνοριοφύλακες από μια λωρίδα εδάφους 30 χιλιομέτρων νοτίως της συρο-τουρκικής μεθορίου.

Εν συνεχεία η συμφωνία προβλέπει την κοινή διεξαγωγή ρωσικών και τουρκικών περιπολιών σε μια ακόμα στενότερη λωρίδα γης 10 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας μέχρι την συνοριογραμμή με την Τουρκία.