8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Ουκρανία: Εκρήξεις στη Λβιβ - Επιθέσεις στο Αζοφστάλ μετά την ασφαλή απομάκρυνση των πρώτων αμάχων

Εκρήξεις στη Λβιβ - Επιθέσεις στο Αζοφστάλ μετά την ασφαλή απομάκρυνση των πρώτων αμάχων
Ap Images

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να χαθεί η ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης, ανέφερε στο Twitter ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβιι. Το CNN μετέδωσε ότι υπήρξαν πυραυλικά πλήγματα και στον ουκρανικό σιδηρόδρομο.

Εντωμεταξύ, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον και του εργοστασίου Αζοφστάλ μετά την πρώτη ασφαλή απομάκρυνση 156 αμάχων, οι οποίοι έφτασαν στη Ζαπορίζια.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στις πολιορκημένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Μαριούπολης, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Πάνω από 100 άμαχοι, σύμφωνα με τον Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτή διοικητή του συντάγματος Αζόφ, που επικαλείται το Reuters.

Σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και αμφίβιων δυνάμεων κατά του εργοστασίου Αζοφστάλ, της τελευταίας εστίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τις εγκαταστάσεις.

«Σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», δήλωσε ο Σβ. Παλαμάρ, σε βιντεομήνυμα στο Telegram.

Kyiv Independent: 156 άμαχοι που απομακρύνθηκαν από το Αζόφσταλ έφτασαν στη Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα, ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι «σχεδόν 1.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στις πολιορκημένες εγκαταστάσεις, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο μετά από νυχτερινό βομβαρδισμό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο γυναίκες».

Ντονέτσκ: 21 εκροί και 27 τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις

Οι ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας είχαν ως αποτέλεσμα 21 πολίτες να βρουν θάνατο και άλλοι 27 να τραυματιστούν την Τρίτη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πάβλο Κιριλένκο.

Δέκα από τα θύματα έχασαν τη ζωή από ρωσικό βομβαρδισμό εργοστασίου οπτάνθρακα στην πόλη Αβντίβκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

«Οι Ρώσοι ήξερα ακριβώς πού στόχευαν. Οι εργάτες είχαν μόλις τελειώσει τη βάρδιά τους και περίμεναν σε μια στάση λεωφορείου για να επιστρέψουν στα σπίτια τους από το εργοστάσιο», δήλωσε ο Κιριλένκο. Η Ρωσία δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό, ενώ αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.

Τουλάχιστον 290 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στην Ιρπίν

Η φρίκη του πολέμου αποκαλύφθηκε και στην πόλη Ιρπίν, η οποία βρίσκεται έξω από το Κίεβο. Τα πτώματα 290 αμάχων ανασύρθηκαν, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν.

Τόνισε ότι 185 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνδρες. Η αιτία του θανάτου ήταν «τραύματα από θραύσματα και πυροβολισμούς». Σύμφωνα με τον Μαρκούσιν, τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς είχαν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις και και είχαν υποβληθεί σε ασιτία.