Εκλογές στη Σουηδία: Άνοδος της Ακροδεξιάς, γρίφος η νέα κυβέρνηση

Εκλογές στη Σουηδία: Άνοδος της Ακροδεξιάς, γρίφος η νέα κυβέρνηση

Η -αναμενόμενη- άνοδος του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών είναι η μεγάλη είδηση από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας. Σύμφωνα με τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 9 ώρα Ελλάδας, το κόμμα του Τζίμι Άκεσον συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 16,5-19% (με βάση δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις) το οποίο, αν και χαμηλότερο σε σύγκριση με τις προσδοκίες του ίδιου και των οπαδών του, αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική επιτυχία. 

Άλλωστε, από το 1,4% και το 2,9% που είχαν πάρει στις εκλογές του 2002 και του 2006 αντιστοίχως, χωρίς να καταφέρουν να εκπροσωπηθούν στη βουλή, οι Σουηδοί Δημοκράτες το 2010 βρέθηκαν στο 5,7% και τους 20 βουλευτές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2014, υπερδιπλασίασαν τόσο το ποσοστό (12,9%) όσο και τον αριθμό των βουλευτών τους (49), ενώ από σήμερα είναι ακόμη πιο ισχυροί και διεκδικούν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.

Στη μεγάλη εικόνα, την ίδια στιγμή, η ουσία είναι πως κανένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά μπλοκ – των Σοσιαλδημοκρατών και των αριστερών-οικολόγων συμμάχων τους από τη μία και της Κεντροδεξιάς από την άλλη (των οποίων ηγιούνται οι Μετριοπαθείς) – δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία για κυβερνήσει στη βουλή των 349 εδρών. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να αναζητήσουν συμμαχίες μεταξύ τους είτε η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν, με το 25-26% που τους έδιναν τα exit polls, καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμά τους από το 1908 και εισέρχονται σε περίοδο βαθιάς κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στους κερδισμένους των εκλογών συγκαταλέγεται και το Αριστερό Κόμμα, που από το 5,7% του 2014 αγγίζει (πάντα σύμφωνα με τα exit polls) το 9-10%, αποσπώντας πολλές ψήφους από τους Σοσιαλδημοκράτες. 

AP Photo/Philipp Jenne