8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Εκλογές στη Σλοβενία: Οι φιλελεύθεροι προηγούνται με μεγάλη διαφορά

Εκλογές στη Σλοβενία: Οι φιλελεύθεροι προηγούνται με μεγάλη διαφορά
AP Images

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του Ρόμπερτ Γκόλομπ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σλοβενία, καθώς, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ του πρακτορείου Mediana, συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% και προηγείται με μεγάλη διαφορά από το συντηρητικιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Το SDS συγκεντρώνει ποσοστό 22,5%.

Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί να αναζητήσει εταίρους μεταξύ των άλλων κομμάτων ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αριστεράς έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου θα ηγείται το SDS.

Στις βουλευτικές εκλογές στην Σλοβενία, το Κίνημα Ελευθερίας (Socialni Demokrati) προηγείται με 35,8% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Mediana για την TVS και την POP TV.

Ακολουθεί το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) με 22,5%, του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, η Νέα Σλοβενία-Χριστιανοδημοκράτες (NSi) με 6,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με 6,6% και η Αριστερά (Levica) με 4,4% που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

(Με πληροφορίες από πρακτορείο ειδήσεων STA)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ