Εκλογές Ισραήλ: Προς νέα θητεία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Εκλογές Ισραήλ: Προς νέα θητεία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Μάχη στήθος με στήθος φαίνεται να δίνουν ο  Μπενζαμίν Νετανιάχου με τον βασικό αντίπαλό του Μπένι Γκανζ, όμως όπως όλα δείχνουν, λόγω συσχετισμού δυνάμεων ευνοείται ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ. 

Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων οι δύο μονομάχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz συγκεντρώνουν τον ίδιο αριθμό εδρών, 35. 

Ο Νετανιάχου πάντως ήδη κήρυξε εαυτόν νικητή γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, τελικά, θα τον κάνει τον πιο μακρόβιο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας. 

Νωρίτερα χθες, περίπου 6,3 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν σε 10.000 εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ (ισραηλινής Βουλής) σε μια διαδικασία που έχει προσλάβει εδώ και καιρό χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του «Μπίμπι», όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες του τον Νετανιάχου, o οποίος βρίσκεται στην εξουσία πάνω από δεκατρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι το 2009 το κόμμα Καντίμα της Τζιπί Λιβνί ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, δίνοντας και πάλι την πρωθυπουργία στον Νετανιάχου.

Αυτό σημαίνει ότι πρωθυπουργός δεν γίνεται απαραίτητα ο αρχηγός του πρώτου σε έδρες κόμματος, αλλά αυτού που θα συγκροτήσει την πολυπόθητη συμμαχία.  

Δεδομένης, λοιπόν, της κατακερματισμένης κατάστασης της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, όλα εξαρτώνται από τα τελικά ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. 

Αυτή τη στιγμή πάντως, στην Βουλή μπαίνουν κόμματα που ευνοούν τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου. Συγκεκριμένα τα κεντροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν 65 έδρες αυτή τη στιγμή σε σύνολο 120 της Κνεσέτ. Πέραν αυτών, ήδη οι αρχηγοί των σχηματισμών αυτών δηλώνουν έτοιμοι για συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου. 

Παράλληλα, την είσοδο τους εξασφαλίζουν όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι των Αράβων Ισραηλινών όπως το «Τάαλ» και το «Μπαλάντ» οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού ή συμμαχίας. 

Προς το παρόν, την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόιβεν Ριβλίν, μέσα σε μια εβδομάδα, με χρονικό ορίζοντα 45 ημερών για τα «τελικά παζάρια».

Γιάννης Μαντζίκος

Φωτογραφία AP