Εκδήλωση του... Συνδέσμου «Μακεδόνων» Σερβίας

Εκδήλωση του... Συνδέσμου «Μακεδόνων» Σερβίας

Ένα ακόμη δείγμα των προβλημάτων που θα δημιουργούν στο διηνεκές οι «μαύρες τρύπες» που άφησε πίσω της η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή εκδηλώσεις του «Συνδέσμου Μακεδόνων Σερβίας-Makedonium».

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται για το διάστημα 20-25 Μαΐου στο Βελιγράδι και έχει τίτλο «Ημέρες Μακεδονικού Πολιτισμού-το Άγγιγμα της Μακεδονίας». Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας  και το «Εθνικό Συμβούλιο Μακεδόνων της Σερβίας».

Συνδέσμος Μακεδόνων Σερβίας

Οι προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγνωρίζουν το δικαίωμα της άλλης πλευράς και των πολιτών της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία-Μακεδόνας-Μακεδονικός» ενώ όπως είχε επισημανθεί ήδη από τις πρώτες ημέρες είναι προβληματική η ελεύθερη χρήση των όρων αυτών όταν χαρακτηρίζουν δραστηριότητες (π.χ. Μακεδονική» οικονομία, ζωγραφική, κινηματογράφος ,οινοποιία ,γεωργία κλπ) αλλά και χωρίς κανέναν περιορισμό ,καθώς η δικαιολόγηση είναι ότι βάσει του άρθρου 7 αφορούν διαφορετικό «πολιτισμό» από εκείνον της Αρχαίας Ελλάδας.

Είναι προφανές όμως ποιες είναι  οι εντυπώσεις από εκδηλώσεις όπως αυτές που διοργανώνονται στο Βελιγράδι και πώς παραμένει και εντείνεται η σύγχυση για το ποιος είναι ο «Μακεδονικός Πολιτισμός» και ποια είναι  η «Μακεδονία»….