Εκατόμβη θυμάτων στη Σρι Λάνκα - Στους 290 οι νεκροί, 500 τραυματίες

Εκατόμβη θυμάτων στη Σρι Λάνκα - Στους 290 οι νεκροί, 500 τραυματίες

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις πολλαπλές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 290 και τους τραυματίες σε 500. Δεκατρείς συλλήψεις από την αστυνομία.

Δεκάδες ξένοι - «γύρω στους 37» σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας - σκοτώθηκαν ενώ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών και σε καθένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία χθες Κυριακή. Επρόκειτο για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Στο μεταξύ η αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει συλλάβει συνολικά δεκατρείς άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε δύο τοποθεσίες, μέσα στο και κοντά στο Κολόμπο. Ανήκουν στην ίδια εξτρεμιστική οργάνωση, κατά την ίδια πηγή.



Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Κολόμπο

''Οπως γνωστοποίησε η αστυνομία της Σρι Λάνκα, αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο κι εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων.

Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «αυτοσχέδια» βόμβα βρέθηκε αργά χθες βράδυ σε δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο τερματικό του αεροδρομίου, που παραμένει ανοικτό - υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις της Κυριακής εναντίον κυρίως εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 215 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 450 και πλέον.

Ήρθη η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Σήμερα πάντως οι αρχές της χώρας ήραν σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει παρά το ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις σε δύο εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο και κοντά στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα βουδιστικής χώρας, καθώς και σε μια τρίτη εκκλησία στη βορειοανατολική ακτή της Σρι Λάνκα, στην Μπατικαλόα.

Παρότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει οι αρχές ήρθη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η κίνηση ήταν ασυνήθιστα λίγη στο Κολόμπο.

Στρατιώτες με αυτόματα όπλα στα χέρια φρουρούσαν μεγάλα ξενοδοχεία και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου σε μια συνοικία όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις, πολύ κοντά στα τέσσερα ξενοδοχεία που έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων χθες Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς.

Εκατοντάδες επιβάτες που είχαν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο του Κολόμπο τη νύχτα άρχισαν να κινούνται προς τα σπίτια τους αφού ήρθη η απαγόρευση.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι επιθέσεις θα πυροδοτήσουν αναζωπύρωση της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι διαπράχθηκαν μια επίθεση με εμπρηστική βόμβα εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εμπρησμοί δύο καταστημάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους σε δυτική περιοχή.

Στη Σρι Λάνκα μαινόταν επί δεκαετίες εμφύλια σύρραξη με τους αυτονομιστές μειονοτικούς Ταμίλ, που τερματίστηκε πριν από μια δεκαετία. Η βία των εξτρεμιστών αποκλιμακώθηκε έκτοτε.

Στη χώρα της Νότιας Ασίας με περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μεγάλες κοινότητες χριστιανών, μουσουλμάνων και ινδουιστών - η καθεμία αντιπροσωπεύει το 8-12% του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Σρι Λάνκα: Για πιθανότητα νέων επιθέσεων προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ