Τραμπ για Φάουτσι: «Έκανε πολλά λάθη» - «Δεν τον έχω δει δύο μήνες» απαντά ο σύμβουλος

«Έκανε πολλά λάθη» - «Δεν τον έχω δει δύο μήνες» απαντά ο σύμβουλος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του επικεφαλής επιδημιολόγου της χώρας Άντονι Φάουτσι ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν έχει δει τον πρόεδρο εδώ και δύο μήνες προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία της πανδημίας. 

"Ο Φαουτσι είναι καλός άνθρωπος αλλά έκανε πολλά λάθη", δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον Σον Χάνιτι του δικτύου Fox News. "Έκανε λάθος για πολλά πράγματα, όπως η χρήση μασκών. Ίσως είναι λάθος, ίσως όχι. Τώρα λένε να φοράτε μάσκα. Έγιναν πολλά λάθη, πολλά λάθη". 

Ο Άντονι Φάουτσι ανέφερε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι δεν έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία της πανδημίας τους δύο τελευταίους μήνες. 

Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί να καταλάβει από πού προκύπτει η εκτίμηση του Τραμπ βάση της οποίας το 99% των περιπτώσεων της Covid-19 είναι ακίνδυνες. "Προσπαθώ να καταλάβω που βρήκε ο πρόεδρος αυτό το νούμερο. Αυτό που πιστεύω ότι συνέβη είναι πως κάποιος του είπε ότι η θνησιμότητα είναι γενικά κοντά στο 1%. Και αυτός το ερμήνευσε ότι το 99% δεν είναι πρόβλημα, όταν προφανώς αυτό δεν ισχύει".

Σε μια άλλη συνέντευξη για την ιστοσελίδα FiveThirtyEight, ο Φαουτσι είπε "Πρέπει να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας καλυμμένα για να πιστεύετε ότι δεν ζούμε σε μια πολύ διχαστική κοινωνία από πολιτική άποψη", δήλωσε ο Φαουτσι "Είναι απλώς ατυχές, αλλά είναι αυτό που είναι."

"Αυτό που έχουμε δει, δυστυχώς, είναι ότι σε ορισμένες από τις νότιες πολιτείες, οι κυβερνήτες δεν έχουν ακολουθήσει πραγματικά αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές από ορισμένες απόψεις και ξεπέρασαν τα κριτήρια αναφοράς", σημείωσε. 

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ υποστήριξε ότι η πολιτεία του δεν έχει ανάγκη τις συμβουλές του  Φάουτσι.

Μιλώντας στο δίκτυο Fox News με αφορμή τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα στην πολιτεία του, ο Πάτρικ είπε "Ο Φαουτσι είπε ότι ανησυχεί για πολιτείες όπως το Τέξας που παρακάμπτουν ορισμένα πράγματα. Δεν ξέρει για τι μιλάει. Δεν έχουμε παραλείψει τίποτα."

"Το μόνο πράγμα που θα κάνω είναι να μην τον ακούω", πρόσθεσε ο Πάτρικ. "Έχει κάνει λάθος κάθε φορά, σε κάθε ζήτημα. Δεν χρειάζομαι πια τη συμβουλή του. Θα ακούσουμε πολλούς γιατρούς, αλλά όχι αυτόν", πρόσθεσε ο Πάτρικ.

Φωτογραφία: AP