ΕΚ: Ζητάει από Κομισιόν δεσμευτική νομοθετική πρόταση για μη αποψίλωση δασών

ΕΚ: Ζητάει από Κομισιόν δεσμευτική νομοθετική πρόταση για μη αποψίλωση δασών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετική πρόταση για την επιβολή υποχρεωτικών μέτρων στις εταιρίες που ευθύνονται για την αποψίλωση των δασών, ώστε τα προϊόντα που καταναλώνονται στην ΕΕ να μη συνεισφέρουν στην παγκόσμια καταστροφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚ, η κατανάλωση στην ΕΕ ευθύνεται για το 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, ενώ από το 1990 έχουν χαθεί δάση που αντιστοιχούν σε έκταση μεγαλύτερη από τη Νότια Αφρική.

Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη έκθεση με 377 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 243 αποχές, καλώντας την Επιτροπή να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την ανάσχεση και την αντιστροφή της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών για την οποία φέρει ευθύνη η ΕΕ.

Οι εθελοντικές πρωτοβουλίες δεν επαρκούν

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι εθελοντικές πρωτοβουλίες, η πιστοποίηση από τρίτους οργανισμούς και η εμπορική σήμανση δεν κατόρθωσαν ως πρακτικές να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο και καλούν την Επιτροπή να συμπεριλάβει στην πρότασή της δεσμευτικά μέτρα για την ανάσχεση και την αντιστροφή της παγκόσμιας αποψίλωσης που προκαλείται από την ΕΕ.

Το νομικό πλαίσιο που ζητούν, θα βασίζεται στην υποχρεωτική δέουσα επιμέλεια για τις επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να διενεργούν αξιολόγηση κινδύνου των προϊόντων τους για να εντοπίζουν, να προλαμβάνουν, να μετριάζουν και να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποψίλωσης των δασών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους μπορούν να ιχνηλατηθούν ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίζουν την προέλευσή τους και να διασφαλίζουν την επιβολή των κανόνων.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο και οι εταιρείες με μεγάλους αριθμούς προμηθευτών θα πρέπει να εστιάζουν σε όσους είναι πιο πιθανό να επιφέρουν επιβλαβείς επιπτώσεις με βάση την εκτίμηση κινδύνου.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται και διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ προϊόντα που προέρχονται από πρώτες ύλες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα δάση και τα οικοσυστήματα, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Η νομοθετική πρωτοβουλία επικαλείται σειρά μελετών που καταδεικνύουν ότι η απαγόρευση στην ΕΕ των προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, δεν θα έχει αντίκτυπο στον όγκο και την τιμή των προϊόντων συνολικά.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και άλλα οικοσυστήματα με υψηλό απόθεμα άνθρακα και πλούσια βιοποικιλότητα εκτός από τα δάση, όπως θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, υγροβιότοπους, τυρφώνες ή σαβάνες, ώστε να αποφευχθεί η μετατόπιση της πίεσης σε αυτές τις περιοχές. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να ορίσει τι συνιστά αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών. Πιστεύουν επιπλέον ότι τα αρχαία και πρωτογενή δάση θα πρέπει να θεωρούνται και να προστατεύονται ως παγκόσμια κοινά αγαθά και ότι τα οικοσυστήματά τους θα πρέπει να αποκτήσουν νομικό καθεστώς.

Από το 1990 έχουν καταστραφεί 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χλμ. δασών, έκταση μεγαλύτερη από τη Νότια Αφρική. Η αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών είναι καίριας σημασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία «πνευμόνων πρασίνου» και τη βιώσιμη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Το φοινικέλαιο, το κρέας, η σόγια, το κακάο, ο ευκάλυπτος, ο αραβόσιτος, η ξυλεία, το δέρμα και το καουτσούκ συγκαταλέγονται στους κύριους παράγοντες του φαινομένου.