Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ επιχείρησε να αρπάξει το τιμόνι από τον πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ επιχείρησε να αρπάξει το τιμόνι από τον πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πιάσει το τιμόνι της προεδρικής λιμουζίνας στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν τα μέλη των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν στο Καπιτώλιο, όπου ξεσηκώνονταν οι υποστηρικτές του, κατέθεσε πρώην βοηθός του την Τρίτη.

Ο τότε πρόεδρος απέκρουσε τις προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν για την πύρινη ομιλία του έξω από τον Λευκό Οίκο εκείνη την ημέρα έφεραν τουφέκια τύπου AR-15, αντ' αυτού ζήτησε από την ασφάλεια να σταματήσει να παρακολουθεί τους παρευρισκόμενους με μαγνητόμετρα, ώστε το πλήθος να φαίνεται μεγαλύτερο, κατέθεσε η βοηθός.

Ο Τραμπ πάλεψε με πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που επέμεναν να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αντί να ενωθεί με υποστηρικτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο για να πιστοποιήσει τη νίκη του αντιπάλου του, Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, κατέθεσε η Κάσιντι Χάτσινσον.

Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ προσπάθησε από το πίσω κάθισμα να πιάσει το τιμόνι του βαριά θωρακισμένου προεδρικού οχήματος. Ήταν μία από τις πολλές αποκαλύψεις της Χάτσινσον στην κατάθεσή της κατά την έκτη ημέρα των ακροάσεων της Βουλής για τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από οπαδούς του Τραμπ, την οποία πυροδότησαν ψευδείς ισχυρισμοί περί νοθείας στα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι άρπαξε το τιμόνι. «Η ψεύτικη ιστορία της ότι προσπάθησα να πιάσω το τιμόνι της λιμουζίνας του Λευκού Οίκου για να την οδηγήσω στο Καπιτώλιο είναι αρρωστημένη και δόλια», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, την εφαρμογή του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεκάδες δικαστήρια και αξιωματούχοι, ακόμα και της κυβέρνησης του Τραμπ, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του για απάτη, που περιλάμβαναν ακόμα και εξωφρενικές ιστορίες με ιταλική εταιρεία ασφαλείας και τον αείμνηστο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που φέρονται να ενεπλάκησαν στην παραποίηση των ψηφοδελτίων των ΗΠΑ.

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της επίθεσης, ο ένας πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς και οι άλλοι από φυσικά αίτια. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένας πέθανε την επόμενη μέρα.

Τέσσερις αξιωματικοί αυτοκτόνησαν αργότερα.