Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

Εσωτερικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στα υπουργεία των ΗΠΑ -μεταξύ άλλων σε εκείνα της Δικαιοσύνης και της Άμυνας-  ώστε να αξιολογήσουν την προετοιμασία τους και την απάντησή τους στα γεγονότα του Καπιτωλίου. 

Με τις έρευνες αυτές επιδιώκεται να καθοριστεί ποιες ήταν οι διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν τα υπουργεία πριν από την εισβολή, πώς διαβιβάστηκαν αυτές μεταξύ των διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση της τάξης και το πώς αντέδρασαν την 6η Ιανουαρίου. 

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρέθηκαν στο επίκεντρο επικρίσεων μετά την επίθεση εναντίον του Κογκρέσου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, που κατάφεραν να διεισδύσουν με ευκολία στο εσωτερικό του κτιρίου και να σκορπίσουν το χάος για πολλές ώρες, προτού απομακρυνθούν.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία, η αστυνομία του Καπιτωλίου, η δημοτική αστυνομία, η Εθνοφρουρά, η αστυνομία των Πάρκων ήταν οι υπηρεσίες που βρέθηκαν στο στόχαστρο. Ερωτήματα προκύπτουν κυρίως για την ύπαρξη πληροφοριών που το FBI δεν μοιράστηκε με τους εταίρους του και στη βραδύτητα με την οποία το Πεντάγωνο ανέπτυξε στρατιώτες της Εθνοφρουράς.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς, εξήγησε πως σκοπεύει να καθορίσει εάν «τα πρωτόκολλα, οι πολιτικές και οι υφιστάμενες διαδικασίες» στο υπουργείο αυτό, που επιβλέπει το FBI, «επηρέασαν την ικανότητα των υπηρεσιών του να προετοιμαστούν και να απαντήσουν αποτελεσματικά» σε αυτά τα γεγονότα.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του τού υπουργείου Άμυνας θα επιδιώξει να καθορίσει τι ακριβώς ζητήθηκε από το Πεντάγωνο και ο τρόπος με τον οποίο εκείνο απάντησε. Ο παραιτηθείς επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου έχει κατηγορήσει έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό ότι αγνόησε τις εκκλήσεις του για ενισχύσεις, τα λεπτά που ακολούθησαν της εισβολής.

Η πρόεδρος της Βουλής ανέθεσε σε έναν απόστρατο αντιστράτηγο να εξετάσει την ασφάλεια του Καπιτωλίου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέφυγε σήμερα να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η δίκη του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη ένα άρθρο παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία. Όμως η Πελόζι δεν διευκρίνισε πότε θα στείλει αυτήν την απόφαση στη Γερουσία. «Θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε», είπε στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν σήμερα.

Η Πελόζι ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε από έναν απόστρατο αντιστράτηγο να διενεργήσει μια έρευνα για την ασφάλεια του Καπιτωλίου, μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. «Για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, πρέπει τώρα να εξετάσουμε σχολαστικά την ασφάλεια του Καπιτωλίου», εξήγησε.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Ράσελ Ονορέ ήταν ο άνθρωπος που συντόνιζε τις στρατιωτικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πληγέντες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, το 2005.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο θα ερευνηθεί από κοινοβουλευτικές επιτροπές και, ενδεχομένως, και από κάποια ανεξάρτητη επιτροπή όμως «εν αναμονή, είμαι ευγνώμων που ο αντιστράτηγος Ονορέ δέχτηκε» να αναλάβει αυτό το έργο, πρόσθεσε η Πελόζι.

Έρευνα σε βάρος 37 προσώπων έχει ξεκινήσει το FBI για τον θάνατο ενός αστυνομικού

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνες σε βάρος 37 προσώπων για τον φόνο του Μπράιαν Σίκνικ, του αστυνομικού ο οποίος υπέκυψε λίγες ώρες αφότου ήρθε αντιμέτωπος με τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Όταν οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπήκαν στο κτίριο, ο Σίκνικ δέχτηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι και τον ψέκασαν με σπρέι πιπεριού, όπως είπε ο πατέρας του μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Οι τραυματιοφορείς τον επανέφεραν δύο φορές, καθ’ οδόν προς ένα νοσοκομείο της Ουάσινγκτον. Ο αστυνομικός πέθανε την επόμενη ημέρα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα.