Εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο - Ύψωσαν βρετανική σημαία

Εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο - Ύψωσαν βρετανική σημαία

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ ανέκτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας (Δευτέρα προς Τρίτη, τοπική ώρα) τον έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν εισβάλει νωρίτερα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν αφού οι αστυνομικοί άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα, πολλές ώρες μετά την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές, που αντιτίθενται στην προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, εισέβαλαν νωρίτερα στην αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου, αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, και ύψωσαν μια σημαία της βρετανικής αποικιοκρατικής περιόδου, ανήμερα της 22ης επετείου από την ένωση του νησιού με την Κίνα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από το κτίριο, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει χρήση της "αναγκαίας δύναμης". Λίγο αργότερα εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου. 

Δεκάδες νέοι, φορώντας κράνη και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, εισέβαλαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο (Leg Co) αφού έσπασαν την τζαμαρία της εισόδου, με σιδερένιους λοστούς και άλλα αντικείμενα, μετά από πολύωρη πολιορκία.

Μπαίνοντας στην αίθουσα των συνεδριάσεων, αφού ύψωσαν τη βρετανική σημαία, κατέβασαν τα πορτρέτα των τοπικών ηγετών του Χονγκ Κονγκ και ζωγράφισαν γκράφιτι με μαύρη μπογιά στους τοίχους.

"Δεν υπάρχουν βίαιοι ταραξίες, μόνο τυραννία", έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου αρχικά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, όμως στη συνέχεια υποχώρησαν υπό την πίεση του πλήθους.

Φωτογραφία AP