Είναι η Κίνα ο νέος «εχθρός» του ΝΑΤΟ;

Είναι η Κίνα ο νέος «εχθρός» του ΝΑΤΟ;

Της Οντίν Λιναρδάτου

Είναι η Κίνα ο νέος εχθρός του ΝΑΤΟ; Σε αυτή τη δύσκολη σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί και το «πρόσωπο» που θα έχει ο νέος εχθρός της, 70 χρόνια μετά την ίδρυση της. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιμένει πως το ΝΑΤΟ πρέπει να μετασχηματιστεί σε έναν οργανισμό ασφαλείας που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την τρομοκρατία.

Ο κ. Μακρόν πιστεύει σε ένα σύγχρονο ΝΑΤΟ χωρίς τις αγκυλώσεις του ψυχροπολεμικού παρελθόντος όταν λειτουργούσε ως ασπίδα απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και αργότερα απέναντι στη Ρωσία . Η Ουάσινγκτον φαίνεται όμως πως έχει άλλο στόχο. Βλέπει το Πεκίνο ως το νούμερο ένα εχθρό και αυτό θα προσπαθήσει να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο.

Όπως επαναλαμβάνουν μονότονα αμερικανοί αξιωματούχοι η Κίνα έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ δυνατό ανταγωνιστή που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Και Ευρωπαίοι πολιτικοί αναγνωρίζουν πως ήρθε η ώρα η βορειοατλαντική συμμαχία να αναμετρηθεί με το Πεκίνο. Ο γερμανός υπουργός των εξωτερικών Χάικο Μας είπε τον περασμένο Απρίλιο σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον πως η Κίνα αποτελεί πρόκληση σε κάθε τομέα. Ο κ. Μας τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσει κανείς πως επιδρά αυτό το γεγονός στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη του στο CNBC ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε με διπλωματικό τρόπο πως η Κίνα μετατοπίζει τις ισορροπίες των παγκόσμιων δυνάμεων και αυτό αποτελεί για τη Δύση και μία χρυσή ευκαιρία αλλά και μία δύσκολη πρόκληση.

Ο κ. Στολτενμπέργκ εξήγησε πως το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί στη Νότια Σινική Θάλασσα αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός πως το Πεκίνο έρχεται πιο κοντά στη Δύση κάνοντας επενδύσεις σε έργα υποδομών.

Οι Κινέζοι βρίσκονται πια στην Αφρική, στην Αρκτική, στον κυβερνοχώρο και η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Εδώ και καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί έναν ανοιχτό πόλεμο με την Κίνα και στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Ήδη πιέζει την Ευρώπη να αντισταθεί στις κινεζικές επενδύσεις ιδιαίτερα στην τεχνολογία 5G. Oι Κινέζοι βέβαια δεν εντυπωσιάζονται από τις προτάσεις που ακούγονται περί μίας αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ. Και τονίζουν πως τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δύο επιλογές είτε να ακολουθήσουν τυφλά τις Ηνωμένες Πολιτείες που διοικούνται από τον απρόβλεπτο κ. Τραμπ ή να συνεργαστούν με την Κίνα παρά τα κηρύγματα των ΗΠΑ. Αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν πως δεν πρέπει να δίνει κανείς μεγάλη σημασία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ο Μίκαελ Ο Χάνλον του Ινστιτούτου Brookings λέει στην Washington Post πως ο Τραμπ ενήργησε μονομερώς στο ζήτημα των δασμών στα ευρωπαϊκά αλλά και στα κινεζικά προϊόντα και αυτό δημιουργεί την αίσθηση πως πολύ δύσκολα πια η Ευρώπη θα συναινέσει σε οποιεσδήποτε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει το ΝΑΤΟ. Και το ζήτημα δεν είναι αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσει τις προκλήσεις που απορρέουν από τη νέα δυναμική της Κίνας αλλά αν οι 29 ηγέτες αντιλαμβάνονται πως δεν θα πρέπει να ψάξουν για νέα τέρατα και εχθρούς να καταστρέψουν.