«Είμαστε υπέρ μίας περιφερειακής συμφωνίας για την ανατ. Μεσόγειο»

«Είμαστε υπέρ μίας περιφερειακής συμφωνίας για την ανατ. Μεσόγειο»

Την ώρα που η Άγκυρα αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις και συνεχίζει τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας περιφερειακής συμφωνίας για το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ωστόσο, προειδοποίησε πως η Τουρκία θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις γεωτρήσεις της στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το sigmalive.com, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως «θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και θα τις αυξήσουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας πάει κόντρα σε αυτό», κατηγορώντας παράλληλα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι διεξάγει μονομερώς γεωτρήσεις, αλλά –όπως είπε- «με αυτές τις κινήσεις, η Τουρκία γίνεται ακόμα πιο δυνατοί και στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Το γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, πού διεξάγει γεωτρήσεις; Εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας τις διεξάγει και αυτή η υφαλοκρηπίδα είναι δηλωμένη στον ΟΗΕ και κάθε χρόνο ανανεώνουμε τη διαδικασία αυτή. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο το συζητάμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς και είμαστε πάντοτε υπέρ μίας περιφερειακής συμφωνίας. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή, που θα πρέπει όμως να μάθουν να μοιράζονται. Ο συνομιλητής του ελληνικού τομέα είναι η "τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων, αφού μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματά του και να τα θέσει υπό εγγύηση, όπως είπε. «Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στην ελληνική πλευρά επειδή είναι μέλος της Ένωσης, κάτι που όμως «δεν θα ωφελήσει και δεν θα φέρει λύση», όπως υποστήριξε. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ακόμα πως όποιες αποφάσεις και να πάρει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως «αν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτό το ζήτημα με την ΕΕ».

AP Photo/Burhan Ozbilici