«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε στρατιωτικά τη Λιβύη αν μας ζητηθεί»

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε στρατιωτικά τη Λιβύη αν μας ζητηθεί»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης υπό τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, σε περίπτωση που της ζητηθεί, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

Πιο αναλυτικά, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε πως «αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δεν αποτελεί αναγνωρισμένο ηγέτη της Λιβύης, ενώ αναφέρθηκε και στην «ενόχληση» της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ από την διμερή συμφωνία με την Λιβύη.

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από το βήμα μας στη Λιβύη. Όλοι ενώθηκαν εναντίον μας. Η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όλοι στράφηκαν εναντίον μας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις γεωτρήσεις που επιθυμεί να πραγματοποιήσει στην ανατολική Μεσόγειο.

«Με τα γεωτρύπανα που διαθέτουμε και με αυτό που θα πάρουμε, θα κάνουμε γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που καθορίσαμε και στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ λαμβάνουν «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό», υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο δημοσιογραφικές πληροφορίες, που διαψεύδονται από τη Μόσχα, περί παρουσίας ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε πράγματι αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου την ανάπτυξη στη Λιβύη σχεδόν 200 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

AP PHOTO