«Είχαμε πάει στο Σάλσμπερι για τουρισμό» λένε οι Ρώσοι που κατηγορούνται ότι δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ

«Είχαμε πάει στο Σάλσμπερι για τουρισμό» λένε οι Ρώσοι που κατηγορούνται ότι δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ

Θύματα μιας "σατανικής σύμπτωσης" δήλωσαν οι δύο Ρώσοι, οι οποίοι κατηγορούνται από το Λονδίνο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον των Σκριπάλ. Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν σήμερα στην ρωσική τηλεόραση όπου δήλωσαν πως αδίκως κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρώην κατάσκοπο και την κόρη του Γιούλια.

Ισχυρίστηκαν ότι είναι επιχειρηματίες και ότι είχαν επισκεφθεί το Σάλσμπερι, όπου βρέθηκαν αναίσθητοι οι Σκριπάλ τον Μάρτιο, για τουρισμό.

Βρετανοί εισαγγελείς κατονόμασαν την περασμένη εβδομάδα δύο Ρώσους, που κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα, τους Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, ως εκείνους που δηλητηρίασαν τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια.

Οι δύο Ρώσοι της συνέντευξης, που μοιάζουν καταπληκτικά με εκείνους που εικονίζονται στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία, είπαν ότι αν ποτέ βρεθούν οι αληθινοί δράστες της επίθεσης θα πρέπει να τους ζητήσουν συγγνώμη, καθώς και ότι είχαν επισκεφθεί το Σάλσμπερι για να θαυμάσουν τον "ξακουστό καθεδρικό ναό της πόλης".

Σύμφωνα με τους ίδιους, μετέβησαν στο Σάλσμπερι στις 3 Μαρτίου και δεν παρέμειναν για περισσότερο από μια ώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας. "Βραχήκαμε, πήραμε το πρώτο τρένο και επιστρέψαμε στο Λονδίνο", είπαν.

Ίσως να πλησίασαν την οικία Σκριπάλ, αλλά δεν γνώριζαν πού βρισκόταν το σπίτι, είπαν στη συνέντευξη.

"Φοβόμαστε να βγούμε έξω, φοβόμαστε για τη ζωή μας", είπαν οι δύο Ρώσοι και πρόσθεσαν ότι μέσα στις βαλίτσες τους δεν είχαν κάποιο μπουκαλάκι αρώματος, ότι δεν εργάζονται για τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού και ότι δεν θα έβγαιναν να μιλήσουν αν δεν το είχε ζητήσει ο πρόεδρος Πούτιν.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η διευθύντρια του RT, έγραψε νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συναντήθηκε και πήρε συνέντευξη από δύο άνδρες ονόματι Πετρόφ και Μπορίσοφ χθες το απόγευμα.

"Προς έκπληξή μου αναφέρθηκαν με αρκετές λεπτομέρειες στο τι κάνουν και με ποιόν τρόπο βγάζουν τα προς το ζην", είπε νωρίτερα στο δίκτυο Rossiya-24.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο άνδρες ήρθαν σε επαφή άμεσα μαζί της και δεν τους αναζήτησε εκείνη. Η ίδια ισχυρίζεται ότι στον βαθμό που μπόρεσε να το ελέγξει, πρόκειται για τους "αληθινούς" Πετρόφ και Μπορίσοφ.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα των δύο ανδρών, ότι πρόκειται για πολίτες και ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο ή το αξιόποινο στην περίπτωσή τους.

Από την πλευρά του το Λονδίνο σχολίασε ότι οι απόπειρες της Βρετανίας να λάβει μια εξήγηση από τη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ αντιμετωπίσθηκαν πάντα από τη Μόσχα με συσκότιση και ψέματα και αυτό δεν έχει αλλάξει.

 

Ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι τον Μάρτιο σε ένα παγκάκι στο Σάσλμπερι της Αγγλίας και όπως προέκυψε είχαν δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Τον Ιούλιο, έχασε τη ζωή της στην κωμόπολη Εϊμσμπερι, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Σάλισμπερι, μια 44χρονη, η Ντον Στέρτζες, η οποία μαζί με τον σύντροφό της δηλητηριάστηκαν και εκείνοι με την ίδια ουσία. Όπως προέκυψε, ο σύντροφός της είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ένα μπουκάλι αρώματος που προφανώς περιείχε νόβιτσοκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ