Εγκρίθηκε το «φρένο έκτακτης ανάγκης»
Γερμανία - Μπούντεσταγκ

Εγκρίθηκε το «φρένο έκτακτης ανάγκης»

Στον αγώνα κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας, στη Γερμανία έρχονται δεσμευτικοί κανόνες για αυστηρότερα μέτρα κατά της Covid-19, που θα ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα. 

Πριν από λίγη ώρα η Μπούντεσταγκ ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων, που προβλέπει ένα ομοσπονδιακό «φρένο έκτακτης ανάγκης». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται εκτεταμένοι περιορισμοί νυκτερινής εξόδου, κλείσιμο σχολείων και αυστηρότεροι κανονισμοί για καταστήματα. 342 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 250 κατά, ενώ υπήρξαν 64 αποχές. 

Οι αλλαγές στον νόμο περί προστασίας των λοιμώξεων πρέπει να εγκριθούν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αυτήν την Πέμπτη και στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ άμεσα (ίσως και από το ερχόμενο Σάββατο). Όπως προβλέπεται, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το λεγόμενο ομοσπονδιακό «φρένο έκτακτης ανάγκης» θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές και πόλεις, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων που αναφέρθηκαν ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών για τρεις συνεχόμενες ημέρες είναι πάνω από 100. Θα ισχύει υψηλότερο όριο (165) για τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία.

Όταν ο δείκτης δείχνει πάνω από 100, θα πρέπει να ισχύουν εκτεταμένοι περιορισμοί εξόδου από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. 

Στόχος της ρύθμισης ήταν να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού που διαπιστώθηκε μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχάους έκανε λόγο για ψήφο που αφορά τις ζωές των ανθρώπων. «Υπερψηφίστε για τη ζωή μας!», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρίνισε ότι «φρένο έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να φρενάρουμε από πιο νωρίς και όχι όταν πλέον είναι πολύ αργά».

Οι κυριότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), που επικεντρώνει την επιχειρηματολογία της στο ζήτημα του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκε σήμερα να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση προκειμένου είτε να επισημάνει στους βουλευτές την υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας είτε να επαναφέρει τους ομιλητές στο θέμα.

Διαδήλωση και συλλήψεις σήμερα στο Βερολίνο

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση και η ψηφοφορία, λίγα μέτρα μακριά, κατά της νέας ρύθμισης διαδήλωναν περίπου 8.000 άτομα, αρνητές του νέου κορονοϊού, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας. Ήδη έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πολλοί διαδηλωτές βρίσκονται εκτός του χώρου που έχει οριστεί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αν η διαδήλωση δεν καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, θα πρέπει να διαλυθεί.