Εγγυήσεις από την ΕΕ για την επέκταση του Turkish Stream ζητούν Ρωσία και Βουλγαρία

Εγγυήσεις από την ΕΕ για την επέκταση του Turkish Stream ζητούν Ρωσία και Βουλγαρία

Η Ρωσία και η Βουλγαρία μπορούν να συνεχίσουν τον διάλογο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ώστε να φθάσει στην Βουλγαρία, εφόσον υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ντμίτρι Μενβέντεφ, αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream, υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη την εμπειρία που είχαμε πριν από μερικά χρόνια η οποία δεν ήταν και η πιο ευχάριστη. Και εννοώ την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον αγωγό South Stream. Για αυτό και μπορούμε να συζητήσουμε για περαιτέρω βήματα μόνο αφότου δοθούν εγγυήσεις…από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε και το έργο αυτό μελλοντικά να μην αποτύχει».

Η Μόσχα ακύρωσε την κατασκευή του αγωγού South Stream το 2014, μετά από σοβαρές αντιδράσεις των Βρυξελλών. Μέσω του South Stream το ρωσικό φυσικό αέριο θα έφθανε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Ο Μενβέντεφ, παράλληλα σημείωσε ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία πρέπει να επικεντρώσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα. Μ'' αυτόν τον τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του Βούλγαρου ομολόγου του, όταν αναφέρθηκε στα σχέδια του για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών MIG-29 και Su-25, λέγοντας ότι τα μαχητικά είναι το πιο απλό από τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. «Τα μαχητικά θα έρχονται πάντα, αλλά το κύριο είναι να φθάσει το αέριο και να λειτουργούν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom πάντως δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στον ενεργειακό κόμβο Balkan, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ μετά τη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογο του.

«Η Gazprom δεν συμμετέχει σ' αυτό το έργο. Όλες μας οι εφεδρείες σε φυσικό αέριο στην περιοχή αυτή έχουν δεσμευθεί με συμβόλαια σε μακροπρόθεσμη βάση» δήλωσε ο Μίλερ.

ΕΕ: Οδηγία για το φυσικό αέριο πριν ολοκληρωθεί ο Nord Stream-2

 

Η τροποποιημένη οδηγία για το φυσικό αέριο της ΕΕ πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 και να ισχύσει για το εν λόγω έργο. Την δήλωση αυτή έκανε μετά την σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, ο Ντμινίκ Ριστορί, γενικός διευθυντής του γενικού διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα.

«Ναι, υπολογίζουμε ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, πριν ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream-2, δηλαδή η οδηγία για το φυσικό αέριο θα εφαρμοσθεί για τον εν λόγω έργο», δήλωσε ο Ντομινίκ Ριστορί.

Ο γενικός στόχος της οδηγίας για το φυσικό αέριο είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ ισχύουν για τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ κράτους μέλους και τρίτης χώρας, μέχρι τα σύνορα της επικράτειας του κράτους μέλους και των χωρικών του υδάτων. Αυτό θα καταστήσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ πιο συνεπές, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές υποδομών φυσικού αερίου και για τους χρήστες του δικτύου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ