ΕΕ: Ιστορική ευκαιρία για το ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ το δημοψήφισμα

ΕΕ: Ιστορική ευκαιρία για το ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ το δημοψήφισμα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες Κυριακή στην ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι αποτελεί "μια ιστορική ευκαιρία" για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

"Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα" στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

"Πλέον εναπόκειται σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες να δράσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών και πέρα από κομματικές γραμμές", προσθέτουν στην ανακοίνωση.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προσφέρει την πλήρη στήριξή της στην χώρα, τους θεσμούς της και όλους τους πολίτες της", καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν πρότεινε τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, παρά τις έντονες επιφυλάξεις κάποιων χωρών. Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία από το 2014 και με το Μαυροβούνιο από το 2012.