ΕΕ: Καταδικάζει την απόφαση για Αγία Σοφία, καλεί την Άγκυρα να την επανεξετάσει

ΕΕ: Καταδικάζει την απόφαση για Αγία Σοφία, καλεί την Άγκυρα να την επανεξετάσει

Σε καταδίκη της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καλώντας την Άγκυρα να την επανεξετάσει, γεγονός ωστόσο που δεν αναμένεται να επηρεάσει επί της ουσίας την στρατηγική της γείτονος για το θέμα. «Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική της συμπεριφορά» δήλωσε από πλευράς του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 η ώρα. Στις δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Τουρκίας, λέγοντας ότι «θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης», ωστόσο πρόσθεσε πως οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστούν και υπογράμμισε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Μπορέλ είπε ότι η απόφαση μετατροπή του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος «αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16.00, με τον κ. Μπορέλ να δηλώνει προσερχόμενος ότι «η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας».

Διαβάστε ακόμα:

- Οι «σύμμαχοι» της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Σ. Μισέλ για την Τουρκία και την Αγία Σοφία