ΕΕ για Λιβύη: Εξετάζει επαναφορά της επιχείρησης «Sophia» για το εμπάργκο όπλων

ΕΕ για Λιβύη: Εξετάζει επαναφορά της επιχείρησης «Sophia» για το εμπάργκο όπλων

Να πείσουν την Ιταλία για την ανάγκη επαναφοράς της ναυτικής επιχείρησης «Sophia» όσον αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη θα επιχειρήσουν οι χώρες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ. Παράλληλα, θα συζητηθεί το πώς μπορεί να συμβάλει η ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας όπου κατέληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο κ. Μπορέλ τόνισε πως «τίποτε δεν έγινε αποδεκτό» από τους έμπολεμα μέρη, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επαναφέρουμε την επιχείρηση Sophia. Θα το συζητήσουμε, οι υπουργοί θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις».

Στο ίδιο κλίμα, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Άασελμπορν δήλωσε ότι «η Sophia εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του Σαλβίνι. Αλλά σήμερα ο Σαλβίνι δεν υπάρχει πια».

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η εντολή για την ναυτική επιχείρηση Sophia παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 και πραγματοποιείται μέσω αποστολής αεροπορικής παρακολούθησης. «Θα πρέπει να δούμε τη θέση της Ιταλίας», δήλωσε εκπρόσωπος κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δεν έκανε καμία δήλωση κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «η Ιταλία ζητά την τήρηση του εμπάργκο όπλων, με την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε όποιον το παραβιάζει και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη».

Η επιχείρηση Sophia δημιουργήθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών και τον έλεγχο τήρησης του εμπάργκο για τα όπλα με προορισμό την Λιβύη. Η επιχείρηση διακόπηκε τον Μάρτιο 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην ναυτική επιχείρηση.